Catania, Sicilia

Estimated Reading Time: 6 minutes

De Mărțișor, am dat o fugă până în Sicilia, să vedem care-i treaba cu Catania & Taormina.

Am aterizat în Catania, iar de aici am închiriat o mașină, să ne plimbăm prin Sicilia (vezi cealaltă experienţă a noastra cu o maşină închiriată). Am văzut Catania, Aci Castello, Taormina, Syracusa & Ortigia.

Piazza Duomo

Dar să le luăm la rând:

Catania, al doilea oraș al Siciliei, cu o populație de aproximativ 340mii de locuitori, situat la S de Etna, este un oraș viu, vulcanic, zgomotos. Orașul dateaza din 729 Î.Hr. şi a fost condus, pe rând, de romani, bizantini, sarazini și normanzi. În 1669 este înghițit de lava fierbinte a muntelui Etna. Pe 8 martie 1669, vulcanul Etna a explodat, lava a început să curgă din două fisuri profunde, nori de fum, iar, la sfârșitul lunii aprilie, fluxul de lavă a atins zidurile orașului. 🌋

După dezastrul din 1669, orașul avea să fie din nou zguduit, de data asta în 1693, de un cutremur puternic care a luat aprox. 12.000 vieți omenești. Catania se ridică încă o dată, de data asta fiind construite piețe spațioase, străzi cu lățimi diferite, concepute pentru a oferi adăpost și căi de evacuare în cazul unor noi erupții.

Catania de astăzi are numeroase pallazi, biserici, piazzate, contruite din stânca vulcanică pe care Etna o revărsase asupra ei. Catania e o minunată mostră de artă barocă, însă majoritatea clădirilor sunt astăzi într-o avansată stare de degradare, doar câteva dintre ele fiind recondiționate în ultimii ani.

Monastero delle Benedettine

Ne-au plăcut foarte mult Pescheria di Catania, Piazza Duomo şi Monastero delle Benedettine.

🐟 Fish Market sau Pescheria di Catania este un spectacol.

Poziționată lângă Piazza Duomo, imposibil de ratat, intri într-o lume agitată, zgomotoasă, cu tarabe pline de pește & fructe de mare proaspete, cu pescăruși care se învârt deasupra și fură peștele,cu vânzători agitați și gălăgioși, iar în jurul său terase și restaurante. Piața se deschide dimineața la 07.00 și ține cam până pe la 14.00, însă restaurantele, terasele și tarabele cu street food sunt deschise până seara târziu.

Monastero delle Benedettine este un monument de artă barocă târzie, specific Siciliei și este una din cele mai mari mănăstiri benedictine din Europa. Construcția clădirii a început pe la 1558 și a fost și ea devastată de evenimentele din 1669 și 1693. A fost distrusă și reconstruită, iar acum este un exemplu de integrare a mai multor epoci. Construcţia originală cuprindea o „mănăstire de marmură” care a fost reconstruită și reînnoită cu decorațiuni de baroc târziu, iar alături de ea au fost contruite alte zone în stil eclectic, numeroși arhitecți sicilieni luând parte la reconstrucție.

Din 1868, când este trecută în proprietatea statului, este destinată activităților civile, iar în 1977 a fost donată Universității din Catania. În zilele noastre găzduiește Departamentul de Științe umaninste din cadrul Universității Catania, drept urmare pe holurile sale erau o grămadă de studenți și o atmosferă veselă.

Ne-am plimbat pe holurile mănăstirii și prin grădinile sale și ne-a plăcut mult, unul din locurile incredibile din Catania.

Piazza Duomo este înconjurată de clădiri în stil baroc târziu (mă repet aici, se observă nu 😊? ), dominante fiind Catedrala Sant’Agata și Fontana dell’Elefante. Fântâna elefantului este foarte simpatică, cuprinde un elefant zâmbitor negru-lavă și cucerit de un obelisc. În dreapta elefantului găsim o altă fântână, ce face intrarea în piața de pește.

Ne-a mai plăcut să ne plimbăm pe Via Etnea pentru ceva shopping, prin Piazza Teatro Massimo am dat o tură prin Distrito Barillo și pe la Castelul Ursino, am văzut și portul, nimic de văzut aici.

Am lăsat pentru data viitoare Teatrul Roman, o vizită în turnul Domului și stadionul.

SFATURI PRACTICE 👇                                  

 Cum ajungi

✈ Wizz Air & Blue Air au zboruri directe către Catania:

◾ Wizz Air are zboruri Luni-Miercuri-Vineri-Duminică;

◾ Blue Air are zboruri Marți-Joi-Sâmbătă.

Noi am combinat Blue Air & Wizz Air pentru un weekend Joi-Duminică, iar costul a fost de aprox. 100€ cu Wizz priority de la Wizz Air inclus.

Cu ce te deplasezi

🦶 Dacă rămâi în Catania, poți merge pe jos, nu e nevoie de transport public sau mașină.

🚌 De la Aeroport în oraș ajungi cu AliBus – circulă din 25 în 25 minute, călătoria durează 20-30 minute și costă 4€ pentru 90 minute, deci îl poți folosi și pentru alte mijloace de transport mai departe. Biletele se pot cumpăra din Aeroport – Sosiri (Exchange Office sau Bus Ticket Office), online, de la șofer sau de la automate.

🚗 Dacă vrei să vizitezi mai mult în Sicilia poți închiria o mașină sau poți alege varianta tranportului public. Noi am închiriat mașină, 217€ pentru 3 zile cu super full coverage. Am mai dat în jur de 10€ pe taxe de autostradă și încă 30€ pe benzină. Cost total 3 zile: 257€, direct din aeroport, fără rezervare în prealabil. Mașina am luat-o de la Europcar, cel mai bun preț pe care l-am găsit. Am mai avut oferte de la Hertz și Budget. [Vă recomandăm să faceți rezervare online în prealabil, ieșiți mai ieftin. Atenție!, însă, majoritatea site-urilor te păcălesc, nu cuprind asigurările opționale, cum ar fi Super full coverage, așa că fii pregătit pentru 20-30€/zi suplimentar. Cardul de credit obligatoriu.]

Unde mănânci 🍽 🍷

Ne-au plăcut:

  • Sikule, între Piazza Duomo și Fish Market, ai vedere direct în piața de pește și poţi urmări toată nebunia. Recomandăm pizza și pastele🍕;
  • Scirocco Sicilian Fish Lab – pentru street food, exact în Fish Market. Am încercat aici și ne-au plăcut Arrancini, caracatiță și niște amestecuri delicioase de pește spadă cu legume 🐙;
  • Etna Rosso – Pe Via Etnea, cam singurul  restaurant unde poți mânca pe Via Etnea, după ce ai obosit după shopping. Este un Wine Bar foarte mișto, aici ne-au plăcut vinul alb și canolli;
  • Buticurile de la colțul străzii cu preparate siciliene.

Dacă ești pe Via Etnea, la capătul dinspre Piazza Duomo, evită Antica Trattoria Etnea. ❗

SFATURI PRACTICE 👆

Așa că lăsați-vă pierduți pe străzi, mergeți în piața de pește, încercați bucătaria siciliană și uitați-vă după barocul târziu 🙃.


Am mai scris, apropo de Italia, despre Milano & Roma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *