Derby della Capitale

Estimated Reading Time: 3 minutes

Derby della Capitale e considerat cel mai important derby local al Italiei, depășind derby-uri precum Derby della Madonnina (Milan-Inter) sau Derby della Mole (Juventus-AC Torino) și unul dintre cele mai intense derby-uri din Europa.

Primul derby dintre cele 2 echipe a avut loc pe 8 decembrie 1929 și s-a încheiat cu victoria Romei cu 1-0, printr-un gol marcat de Rodolfo Volk. Prima victorie a celor de la Lazio avea să vină în 1932, un 2-1. Ultimul meci s-a terminat cu victoria clară a lui Lazio, 3-0, pe 15 ianuarie 2021.

Lazio și AS Roma împart același stadion, Stadio Olimpico, la fel ca și în cazul celor de la AC Milan și Inter Milano, un motiv în plus pentru o rivalitate puternică, ce datează de la înființarea Romei (echipa de fotbal, nu orașul 😊). Ultrașii lui Lazio ocupă nordul (Curva Nord), iar AS Roma sudul (Curva Sud).

Lazio Roma s-a înființat pe 9 ianuarie 1900, iar AS Roma în 1927. Înființarea Romei s-a realizat din dorința lui Mussolini de a face o echipă care să țină piept echipelor din Nord, care dominau campionatul. Fortitudo-ProRoma, Football Club di Roma și Alba-Audace sunt cele 3 echipe care s-au unit întru înființarea Romei, Lazio fiind singura echipă care a refuzat fuziunea, începând astfel una dintre cele mai intense rivalități din fotbalul european.

Odata cu înființarea Romei, lazialii s-au găsit în ingrata postură de outsideri, volumul lor de fani fiind depășit de cel al AS Roma, formație ce beneficia acum de susținerea a 3 cluburi, practic, astfel că rivalitatea dintre cele 2 cluburi poate fi considerată și una de teritoriu, de recucerire a Romei, din partea fanilor laziali.

Deși primii în Roma, fanii lui Lazio sunt numiți ”burini”, țărănoi, romanistii considerându-se adevărații susținători ai cetății eterne. Unul dintre motivele invocate de ei fiind culorile celor 2 echipe, AS Roma reprezentând culorile orașului, galben-roșu, pe când culorile celor de la Lazio sunt alb-albastru. Culorile lazialilior, biancoceleste, sunt inspirate de moștenirea grecească a Romei și casă a primei Olimpiade moderne, iar vulturul era simbolul legiunilor romane.

Derby-ul roman a fost deseori dominat de violențe între suporteri, în 1979, un fan an lui Lazio a decedat, lovit, pe Olimpico, de o rachetă trasă de un fan al romanilor, acesta fiind primul deces din istoria fotbalului italian cauzat de violențe.

Intensitatea derby-ului s-a mutat și pe teren, din sezonul 1994/95, în meciurile dintre cele două s-au dat cele mai multe cartonașe roșii din Serie A – 33 (Lazio, 20, și Roma, 13).

Ambele echipe au luat parte la prima ediție a Serie A în formatul de ”round-robin”, fiecare cu fiecare, din 1929, Roma terminând pe locul 6, iar Lazio, pe 15.

29 noiembrie 1953 este data primului derby pe stadionul Olimpico, meci încheiat cu 1-1, goluri marcate de Carlo Galli (Roma) și Paquale Vivolo (Lazio).

Cea mai mare diferență de scor înregistrată a fost 5-0 pentru Roma, în sezonul 1933-34. Lazio deține seria de cele mai multe victorii consecutive într-un sezon, 4 victorii în sezonul 1997-98.

Francesco Totti este jucătorul cu cele mai multe apariții în derby, 44, tot el, având și cele mai multe goluri oficiale, 11, la fel ca Dino da Costa. Arne Selmosson este singurul jucător care a marcat pentru ambele echipe.

Pe 26 mai 2013, cele 2 echipe s-au întâlnit pentru prima dată în finala Cupei Italiei, finală câștigată de Lazio cu 1-0, printr-un gol marcat de Senad Lulic.

Am fost pe Olimpico în 2018, la Lazio-Inter, iar atmosferă făcută de suporterii laziali ni s-a părut fenomenală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *