Estimated Reading Time: 4 minutes
Dimensiunile terenului de fotbal, porţilor, steagului de la colţul terenului etc.
[Cred ca titlul a ieşit ceva mai bine decât ce aveam iniţial în cap: În fotbal, mărimea contează. Right? 🙃]
Din aceleaşi Legi ale jocului din care au apărut regulile mai puţin ştiute din fotbal şi modificări la legile jocului de fotbal, a apărut şi acest articol, ceva mai pe scurt, să nu ne încurcăm în cifre.
Sper că unele lucruri sunt totuşi cunoscute sau intuite, sau poate că nu, aşa că: terenul de joc este de formă dreptunghiulară. Cele două linii de demarcaţie mai lungi se numesc linii de margine, iar cele două linii mai scurte se numesc linii de poartă. Linia de margine trebuie să fie mai lungă decât linia de poartă (d’oh!).
Liniile marcajelor trebuie să aibă aceeaşi dimensiune pe tot terenul şi nu trebuie să depăşească 12 cm. Liniile de poartă trebuie să fie de aceeaşi dimensiune cu stâlpii şi transversala porţii.
Liniile de margine au o lungime de minimum 90 m şi maximum 120 m.
Pentru meciurile internaţionale, ele trebuie să aibă minimum 100 m şi maximum 110 m.
Liniile de poartă au o lungime de minimum 45 m şi maximum 90 m.
Pentru meciurile internaţionale, ele trebuie să aibă minimum 64 m şi maximum 75 m.
Una dintre cele mai comune dimensiuni întâlnită pe marile stadioane este 105 m x 68 m ➡ Camp Nou, Old Trafford, Stamford Bridge, San Siro, Maracana, Emirates, Allianz Arena etc.
Pentru ca jucătorii să fie cât mai puțin afectați de soare, orientarea terenului de fotbal (printre altele) ar trebui să fie cam așa ⤵
[Sfat: Urmăriţi şi poza de la sfârşitul articolului.]
Cercul de la centrul terenului are o rază de 9,15 m.
Suprafaţa de poartă este formată din două linii trasate perpendicular pe linia porţii, la o distanţă, măsurată de la partea interioară a stâlpilor porţii, de 5,5 m, unite printr-o linie paralelă cu linia porţii, la 5,5 m în interiorul terenului.
Suprafaţa de pedeapsă este formată din două linii trasate perpendicular pe linia porţii, la o distanţă, măsurată de la partea interioară a stâlpilor porţii, de 16,5 m, unite printr-o linie paralelă cu linia porţii, la 16,5 m în interiorul terenului. La un simplu calcul, aflăm că linia paralelă cu linia porţii are lungimea de 40,32 m.
În interiorul fiecărei suprafeţe de pedeapsă este marcat punctul loviturii de pedeapsă, la 11 m de la mijlocul liniei de poartă între cei doi stâlpi ai porții. În exteriorul fiecărei suprafeţe de pedeapsă se trasează un arc de cerc cu raza de 9,15 m, care are ca centru punctul loviturii de la 11 m; arc de cerc pe care, am văzut în regulile mai puţin ştiute din fotbal, jucătorii nu trebuie să se afle atunci când se execută un penalty, ceea ce f. rar se întâmplă.
🚩 Suprafața colțului de teren este determinată de un sfert de cerc cu raza de 1 m trasat în interiorul terenului de joc, de la fiecare steag de colț. Steagul trebuie să aiba o înălţime de cel puţin 1,5 m şi să nu aibă vârful ascuţit.
Steaguri se mai pot fixa la fiecare capăt al liniei mediane, la cel puţin 1 m în afara terenului.
🥅 Porţile trebuie fixate la mijlocul fiecărei linii de poartă. Forma stâlpilor porţii poate fi pătrată, dreptunghiulară, rotundă sau eliptică, fără să prezinte vreun pericol. Distanţa interioară dintre cei doi stâlpi este de 7,32 m, iar distanţa dintre partea inferioară a barei transversale şi pământ este de 2,44 m. Cei doi stâlpi și bara transversală trebuie să fie de culoare albă și să aibă aceeași lățime și grosime, care să nu depășească 12 cm.
Suprafaţa tehnică trebuie să se întindă doar 1 m în lateralul celor două părți a zonei de scaune, iar distanța între aceasta și linia de margine să fie de până la maxim 1 m.
⚽ Mingea trebuie să fie de formă sferică, confecționată dintr-un material corespunzător, cu o circumferință între 68 cm şi 70 cm, o greutate între 410g și 450g la începutul meciului şi cu o presiune egală cu 0.6 – 1.1 atmosfere la nivelul mării.