Estimated Reading Time: 5 minutes
⭐ În acest moment, în fotbalul european, printre echipele cu 3 stele pe tricou se află: Benfica (37 titluri), Juventus (35 titluri), Ajax Amsterdam (34 titluri), Anderlecht Bruxelles (34 titluri), Sparta Praga (33 titluri), Rapid Viena (32 titluri, între ele și un titlu al campionatului unificat al Germaniei și Austriei, în timpul celui de-al II-lea Război Mondial), CSKA Sofia (31 titluri), Steaua Roșie Belgrad (30 titluri) și Ferencváros (30 titluri).
Cluburile au fost dornice, adesea cu cele mai bune intenții, să-și celebreze istoria, prin adăugarea unor stele deasupra sau în corpul siglei lor. Problema este că unele stele au fost uneori adăugate într-o manieră pur decorativă, ceea ce duce, cel puțin pentru fanii obişnuiţi, la confuzie cu privire la ceea ce reprezintă ele. Diferențele dintre cluburi și echipele naţionale, de la o confederație la alta și chiar între cluburile din aceeași ligă, dau impresia că departamentele de marketing se adaptează pe parcurs. Totuşi, utilizarea unei stele pe tricou a devenit, practic, simbolul realizărilor trecute.
🇮🇹 Deși utilizarea stelelor s-a înrădăcinat în ultimii ani, aceasta nu este o noutate. În 1958, Juventus a devenit unul dintre primii susţinători ai purtării stelelor, atunci când a adăugat o singură stea aurie pe tricourile în dungi alb-negre, ca semn de recunoaștere a celui de-al zecelea campionat italian câştigat. Italienii folosiseră Scudetto încă din anii 1920 pentru a evidenția actualii campioni, dar mișcarea lui Juve a fost prima care a comemorat istoria mai îndepărtată.
Italia, la fel ca multe alte ligi, foloseşte o stea pentru fiecare zece titluri câștigate, dar, pentru a păstra lucrurile confuze 💫, există numeroase excepții.
În Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Cipru, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Malta, Olanda, Norvegia, Suedia, Polonia, Portugalia, Serbia, Elveţia sau Ucraina se acordă o stea pentru fiecare 10 titluri câştigate.
🇷🇴 În România este aceeaşi situaţie, o stea se acordă pentru 10 trofee de campioană câştigate, şi doar Steaua Bucureşti are două stele pe emblemă, reprezentând cele 21 titluri trecute în palmares. 🔴🔵
🇹🇷 În Turcia, un club primeşte o stea pentru fiecare 5 campionate câştigate. Astfel, Galatasaray (22 titluri) are 4 stele, Fenerbahçe (19) şi Beşiktaş (15) au 3, Trabzonspor (6) are 1 stea.
La fel este cazul şi în Danemarca, Belarus, Estonia, Islanda, Rusia sau Slovacia.
🇩🇪 În Germania, începând din 2004, se acordă o stea pentru trei titluri, două stele pentru cinci, trei stele pentru zece, patru stele pentru cel puţin 20 titluri. Bayern München are patru stele pentru cele 29 de titluri câştigate în Bundesliga (titlul câştigat înainte de 1963 nu este luat în considerare). Atât Borussia Dortmund, cât și Monchengladbach au două stele pentru a reprezenta cele cinci titluri câştigate, în timp ce Werder Bremen, Hamburg și Stuttgart au doar o stea, pentru a reprezenta cele trei titluri câștigate.
🇬🇷 Altă echipă din Europa care are 4 stele pe tricou este Olympiakos, de 45 de ori campioană a Greciei.
🇫🇷 În Franţa, însă, stelele înseamnă altceva pentru fiecare echipă. Spre exemplu, FC Nantes are 8 stele, fiecare dintre ele reprezentând un titlu de campioană; Marseille are o stea pentru trofeul Ligii Campionilor câştigat în 1993, în timp ce Saint-Étienne are o stea pentru 10 titluri câştigate.
🏴 Echipele din Premier League nu respectă nicio regulă și majoritatea nu s-au deranjat să îşi adauge stele. Doar Aston Villa are una pentru victoria în Cupa Campionilor Europeni, din 1982. În afara primelor ligi, stelele sunt mai numeroase și mai confuze. Bury (două) și Huddersfield Town (trei) sărbătoresc trofeele de FA Cup și Ligă de dinainte de război, Notts County a avut, pentru scurt timp, o stea pentru victoria în FA Cup din epoca victoriană, Nottingham Forest are două pentru fiecare dintre cupele europene câştigate (1979, 1980), iar Ipswich are trei (pentru trofeul FA Cup, UEFA și Premier League). Yeovil, în schimb, a adăugat, în 2017, trei stele pentru a sărbători 15 ani în English Football League. Şi Manchester City a avut 3 stele pe tricou, evident, în scop decorativ.
🏴 Lucrurile sunt la fel de confuze şi în Scoția. Glasgow Rangers are cinci stele pentru recordul lor de 54 de titluri de campioană, Aberdeen are două (una pentru victoria în Supercupa Europei, din 1983), iar Celtic doar una – pentru triumful în Cupa Campionilor Europeni, din 1967.
🇪🇸 În Spania, nicio echipă, incluzându-le aici pe Barcelona şi Real Madrid, nu afișează stele pe tricou.
🇦🇷 Lideri mondiali când vine vorba de stele pe stemă sunt Boca Juniors. De aproape 50 de ani, au adăugat stele la stemă pentru fiecare campionat național. La un moment dat, au trebuit să înlăture o parte din stemă pentru a avea spațiu mai mult. În prezent, au peste 50 de stele pe stemă – cu siguranță un record – dar au câștigat mult mai multe trofee.
⭐ Cel puțin la nivelul echipelor naţionale există o anumită logică. FIFA permite o singură stea pentru fiecare victorie la Cupa Mondială. Echipele iau în serios aceste stele, jucătorii Franței schimbându-se în tricouri cu două stele pentru ceremonia de prezentare imediat după câștigarea finalei din 2018.
🇺🇾 Uruguay, deşi a câștigat două Cupe Mondiale (1930, 1950), are patru stele. Asta pentru că FIFA recunoaște titlurile olimpice din 1924 și 1928 drept campionate mondiale oficiale.
Belgia, însă, chiar dacă a câştigat un titlu la Jocurile Olimpice din 1920, nu afişeaza nici o stea pe tricou.