Lyon, Capitală Europeană a picturilor murale

Estimated Reading Time: 3 minutes

Lyon este orașul care ne-a surprins cel mai tare în deplasarea noastră din Franța.

Un oraș viu, dinamic, cultural, cu o mulțime de muzee, teatre, catedrale, peisaje de vis, bulevarde întregi de magazine și restaurante. Chiar dacă am reușit să vedem centrul orașului într-un timp extrem de scurt (ne place să mergem mult și repede pe jos) și aveam impresia că avem prea mult timp pentru această urbe, în ultima zi am luat orașul la pas și am zis să vedem mai mult decât faimoasa panoramă și Catedrala din Fourvière.

Lyon

Lyon văzut de pe Fourviere

Așa am descoperit străduțe pitorești și faimoasele picturi murale. Lyon este unul din orașele europene recunoscute pentru picturile murale, având peste 100 astfel de opere.

Lyon

Prima frescă peste care am dat, aproape de centrul orașului, este Fresque des Lyonnais, o pictură murală realizată pe 7 etaje.

Fresca prezintă mai bine de 2000 de ani de istorie sub forma a 30 de personalități din istoria Lyonului, 24 istorice, printre care André-Marie Ampère, frații Lumière sau Antoine de St-Exupéry și 6 contemporane, cum este Bernard Lacombe.

Fresca a fost realizată de Cité Création (au la activ multe alte picturi murale în orașele din Europa) în perioada 1994-1995. Această minunăție se găsește la intersecția dintre 49 Quai Saint-Vincent și 2 rue de la Martinière.

Ne-am continuat plimbarea prin cartierele Lyonului și ne-am îndreptat spre Croix-Rousse, cartierul lucrătorilor mătăsii (canuts), cei care au avut o importanță deosebită în creșterea economiei orașului, în secolul al XIX-lea. Cartierul se găsește pe dealul cu același nume, așteptați-vă să urcați ceva scări :).

Aici am dat de cea de-a doua frescă, „Le mur des canuts”.

Această pictură murală este cea mai mare din Europa, acoperă aproximativ 1200mp. Fresca reprezintă frânturi din viața cartierului lucrătorilor de mătase. Aceasta conține detalii impresionante din viața localnicilor și poate fi ușor confundată cu o clădire reală, de la distanță.

Extraordinar la această frescă este faptul că se reactualizează o dată la aproximativ 10 ani. Prima dată a fost realizată în anul 1987, apoi reîmprospătată în 1997, iar versiunea actuală datează din 2013. În versiunea actuală au îmbătrânit personajele, au schimbat fațadele, au adăugat mai multă viață scărilor și au actualizat conform cu modificările vieții cartierului.

Pictura este una dintre mândriile orașului.

Ne-am jucat și noi puțin. Ce e real și ce e pictat în pozele de mai sus ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *