Preliminarii EURO2020: 2nd stop – Malta

Estimated Reading Time: 10 minutes

Încă de când am început documentarea pentru deplasare (pe pinterest și instagram 🙃) mi-am zis că Malta e o țară în care sunt sigură că aș vrea să mă întorc, and guess what?

The Silent City

⚽ Al patrulea meci al naționalei de fotbal a României din preliminariile pentru EURO2020* ne-a trimis în Malta (v. prima noastră deplasare, în Stockholm), pentru prima dată pentru noi. România a avut un amical cu Germania aici, în 1998. Am jucat pe Stadionul Naţional Ta’ Qali inaugurat în 1981, cu o capacitate de 16.997.
Federaţia malteză de fotbal s-a înfiinţat în 1900, iar primul meci internaţional l-au avut în 1957, 2-3 cu Austria. În prezent, Malta se situează pe locul 181 în clasamentul FIFA, în timp ce România e pe locul 27. Dacă asta mai are vreo relevanţă.
România a câştigat, ar fi fost culmea să nu, cu 4-0 (2x Puşcaş, Chipciu şi Man), iar, în momentul de faţă, avem 7 puncte, la fel ca Suedia. [Asta ne duce pe noi la 2 victorii în deplasările cu naţionala, după meciul câştigat în Lituania.] Prezenţa la meci a fost una bună şi s-a cântat tot meciul, uneori chiar împreună cu cei de mai sus care şi-au dat seama că, dacă tot sunt la meci, ar face bine să încurajeze echipa. Ceea ce vă dorim şi dvs.

🇲🇹 Malta, un arhipelag de 7 insule, dintre care doar trei locuite, cu 400mii de locuitori, fără păduri, râuri sau munţi (!), cu mult praf cauzat de șantierele deschise la fiecare pas, cu un sistem de transport oarecum deficitar şi cu multe plaje stâncoase, e MI-NU-NA-TĂ.

400k locuitori care știu, în cea mai mare parte a lor, engleza, pentru că au fost colonie britanică 150 ani, până în 1964. [Cealalta limbă oficială e malteza, imposibil de înţeles.] De aici și volanul pe partea dreaptă și circulația pe partea stângă, LOOK RIGHT când traversaţi.
However, Malta e în UE și Shengen, iar moneda lor este euro. Capitala o au la Valletta aflată, din 1980, pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. În 2018, Valletta a fost capitala culturală europeană.

🛩 În Malta am zburat cu wizz air, zbor direct care durează aprox. 2h. Trebuie să le vânaţi pe cele directe, pentru că majoritatea sunt cu escală. Preţul biletului de avion va fi undeva pe la 150€.

🚗🚌⛵ HOW TO GET AROUND IN MALTA ⤵

Sistemul de transport este unul foarte complex, cu multe linii de autobuz.
Un bilet, care poate fi cumpărat de la şofer, valabil 2h de la urcare, costă 2€. Există și abonamente (12 călătorii, la 12€ etc.). Costul unei călătorii cu ferry-ul este 3€ one-way și 5.6€ both-ways.
Google maps te ajută la orientare atunci când mergi pe jos, dar am găsit aplicația moovit mult mai bună atunci când vine vorba de mersul cu autobuzul, mai ales pentru că trebuie să schimbi câteva autobuze să ajungi dintr-o parte în alta a insulei. Deşi distanța dintre cel mai estic punct al insulei şi cel mai vestic este de doar 15km, din Valletta, spre ex., până la Dingli Cliffs, cu autobuzul vei face ceva mai mult de o oră, asta dacă reuşesti să legi autobuzele. Cu maşina ai face 30min. În stații, șoferul oprește doar dacă i se face semn de afară sau dacă se apăsa butonul de coborâre din interior. Toate autobuzele au aer condiționat.

Dacă sunteți foarte comozi sau vreţi să ajungeți cât mai repede la stadion 🙃, folosiți Bolt (ex-Taxify), care are tarife cât de cât rezonabile.
Evident, dacă credeți că vă puteți descurca cu volanul pe dreapta şi cu străzile foarte înguste, închiriaţi mașină; în afara orașelor, traficul nu e foarte aglomerat și nu mai depindeţi de nimeni.

☀ Cea mai bună perioadă pentru a vizita Malta este mai-iunie, altfel, vara este extrem de cald, iar umiditatea ridicată amplifică senzația. Iunie a fost și acum, iar temperaturile nu au coborât, ziua, sub 34°C, la umbră. E foarte importantă hidratarea în aceste condiții, dar corpul oricum o va cere, nu vă trebuie reminder pentru asta. Deci haine lejere și deschise la culoare, pălării și creme cu SPF ridicat. O apă la 0.5l costă ~1€.

🛌 Oferta de cazare pe booking este foarte slabă şi scumpă, aşa că recomandăm airbnb pentru Malta, cu singurul dezavantaj că plata trebuie făcută în avans. [Dacă rezervaţi pentru prima dată pe airbnb, folosiţi cu încredere acest link pentru o reducere; aici e linkul pentru booking.] Şi recomandăm apartamentul lui Emanuel şi Carmen, în care am dormit noi 3 nopţi, cea mai buna experienţă de până acum cu airbnb.

Acum, că ştiţi cum să ajungeţi dintr-un loc în altul şi aveţi unde dormi, să trecem la partea pentru care sunteţi aici: cele mai frumoase locuri de vizitat din Malta.

🏖 Presupunând că sunteţi cazaţi unde v-am recomandat noi, în Sliema veţi avea plaja Exiles la doar 5 min. de mers pe jos. E drept, aceasta va fi una stâncoasă, iar apa va ascunde câteva pericole, deci nu vă aventuraţi decât dacă puteţi vedea stâncile din apă. Pentru a intra în apă sunt instalate scări. A fost singura plajă pe care am fost pentru că oricum am reuşit să ne bronzăm doar vizitând insula. Pentru plaje cu nisip, navigaţi pe acest site. Pe faleza din Sliema se găsesc multe restaurante, cu preţuri decente.

⛪ Am trecut în Valletta, cea mai sudică capitală din Europa, cu ferry-ul (încă nu descoperiserăm autobuzul) şi am dat aici de zeci de biserici, deşi am fost avertizaţi de asta, printre care St. John’s Co-Cathedral construită de către cavalerii maltezi şi finalizată în 1578, cu arhitectură barocă. Una dintre cele mai frumoase din lume, they say.
The Palace State Rooms este una dintre primele construcţii ale oraşului Valletta, acum aici îşi are biroul preşedintele Maltei.

Finanţat de cavalerii din Malta, Teatrul Manoel a fost construit în 1731, fiind unul dintre cele mai vechi din lume, pe care nu am apucat să îl vedem, pentru că aveam deja bilete pentru „teatru” seara.
Singura zonă cât de cât aglomerată a fost pe strada principală din Valletta, Republic Street, plină de magazine. Pentru o oază de verdeaţă şi aer respirabil, nu rataţi Lower şi Upper Barrakka Gardens. Tot aici veţi găsi liftul de 58m care vă poate duce, în doar 25 secunde, către ferry-ul spre Cele Trei Oraşe, altfel, un ocol pe jos va dura 30min.

La sud de Valletta, cu ferry-ul, mai degrabă, sunt 3 peninsule, cunoscute ca The Three Cities, Birgu, Senglea şi Cospicua, cu nume diferite de-a lungul anilor în funcţie de ocupaţia sub care au fost. Dintre ele, Birgu a fost construit încă înainte de a fi Valletta, pe când, celelalte două au fost construite în acelaşi timp. Aici, senzaţia, la orele prânzului, e de părăsire, niciun om pe străzi, doar câţiva muncitori din veşnicele şantiere. Aveam impresia că suntem pe o proprietate privată, pe străduţe în sus pe scări. Dar nu ne plângem.

În Malta, se găsesc unele dintre cele mai vechi temple din lume, templele megalitice, mai vechi decât Stonehenge şi piramidele din Egipt (!), datând de pe la 5500-2600 î.e.n. Cele mai multe dintre ele pot fi vizitate, iar 7 sunt trecute pe lista UNESCO. Cele mai importante sunt Ggantija (Insula Gozo), Hagar Qim, Mnajdra, Ta Hagrat, Skorba şi Tarxien. Noi l-am vizitat doar pe cel din Tarxien (aprox. 3600 î.e.n.), 6€ intrarea, aflat în drumul spre Marsaxlokk. Acum, acest templu este acoperit cu un cort imens, pentru a putea fi protejat de ploi şi vânt. Templele sunt din acelaşi calcar galben cu care este constuită fiecare casă din Malta.

Marsaxlokk (Fish Market este mai uşor de pronunţat) este un port în sudul Maltei, iar 70% din flota de pescuit a ţării se află aici. Este celebru pentru piaţa de peşte care se ţine duminica, dar sfatul tuturor este să nu vă duceţi atunci acolo, pentru că este aglomerat. La restaurantele din port puteţi mânca peşte (d’oh!). [avem şi poze cu bărci, dar uşile astea ⤵ sunt motivul pentru care am ajuns aici.]

albastru galben roşu

Blue Grotto şi-a primit numele prin 1950 de la un soldat britanic care a comparat-o cu Grotta Azzura din Capri. Este formată din 7 peşteri, în sud-vestul insulei, care, pentru a fi văzute mai bine, pot fi vizitate cu barca, ceea ce nu a fost cazul nostru, pentru că am ajuns târziu la ea, după ce am pierdut câteva autobuze. Dar nici de la punctul de panoramă nu arată rău deloc, right?

Mergând spre nord pe coastă, în vestul ţării, se află cel mai înalt deal al Maltei, Dingli Cliffs, unul dintre cele mai frumoase locuri văzute vreodată (Wonderful World a lui Armstrong am cântat pe acolo, dar, staţi liniştiţi, nobody got hurt pentru că nu m-a auzit nimeni). Aici te lasă un autobuz, dar mai e o bucată de mers pe jos unde vei fi doar tu cu marea, pentru că maşinile sunt foarte rare. Cu toate astea, când ne întorceam spre staţia de autobuz, care nu ştiam exact unde e, a oprit o maşina, iar şoferul ne-a întrebat dacă ne-am rătăcit (atât de evident era) aşa că ne-a dus el la cea mai apropiată staţie de autobuz, altfel am mai fi stat 30min. pe acolo, şi aveam şi avionul de prins (dap, oamenii buni sunt peste tot).

Îmi e greu să aleg locul preferat din Malta, mai ales pentru că pe insula Gozo, în Popeye Village (cunoscut şi ca Sweethaven Village) care a fost construit prin anii 1980 pentru musicalul Popeye, cu Robin Williams, pe insula Comino (şi sigur am uitat ceva aici) nu am ajuns. Şi pentru asta, aţi ghicit deja, mă voi întoarce în Malta.

Dar mă voi întoarce şi pentru oraşul fortificat Medina, capitală a Maltei până în 1530, numit şi The Silent City, unde doar maşinile rezideţilor au voie. Poarta de intrare parcă ar fi cea de la Alba Iulia.

Câteva zeci de poze au fost făcute la clădirea de mai jos 💙, but who can blame me?

FUN FACTS

🔷 (Aproape) toate casele din Malta au un nume la intrare. Apartamentul nostru de pe airbnb se numea Tulip, iar majoritatea caselor de pe strada noastră aveau nume de flori, dar am văzut că asta nu e neapărat o regulă. O casă se numea Horror, iar altele Carmen, fapt care a mai pus un pic de sare pe rana neînchisă de după play-off. Tu cum ţi-ai numi casa?
🔶 Pe nici una dintre cele 7 insule ale ţării nu se găsesc păduri, râuri sau munţi. Altitudinea maximă în Malta este la Ta’ Dmejrek, 253 m.
🔷 Capitala Valletta a fost construită în doar 15 ani, începând cu 1565 şi este primul oraş planificat din Europa.
🔶 [pentru fanii GoT] 10 locuri din Malta în care s-a filmat GoT.

Casele Grace şi Mary


*Programul echipei noastre de fotbal în preliminarii, Grupa F:
🔹 23.03, Suedia 2–1 România
🔸 26.03, România 4–1 Insulele Feroe
🔹 07.06, Norvegia 2–2 România
🔸 10.06, Malta 0–4 România
🔹 05.09, România – Spania
🔸 08.09, România – Malta
🔹 12.10, Insulele Feroe – România
🔸 15.10, România – Norvegia
🔹 15.11, România – Suedia
🔸 18.11, Spania – România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *