Modificări la Legile Jocului de fotbal

Estimated Reading Time: 4 minutes

De la 1 iunie 2019, FIFA a făcut nişte modificări la Legile Jocului de fotbal, iar ele sunt destul de importante.

Chiar dacă au intrat în vigoare la 1 iunie, ele au putut fi amânate, dacă s-a dorit asta, până la începutul sezonului 2019/2020, când au devenit obligatorii.

Sursă poză: unsplash.com.

Iată modificările ⤵

Loviturile libere: Jucătorii echipei care atacă nu vor mai putea sta în zid la loviturile libere, atunci când acesta (zidul) este format din ≥ 3 jucători ai echipei care se apără; ei trebuie să stea la cel puţin 1 m distanţa de zid,  în nici un caz în el.
❓ Această modificare a venit ca urmare a faptului că se pierdea mult timp cu aşezarea zidului, existau altercaţii între jucătorii adverşi, iar FIFA a considerat că asta strică imaginea jocului de fotbal.


Loviturile de poartă: La loviturile de poartă, mingea este în joc în momentul în care este lovită şi se mişcă în mod clar; nu este nevoie ca mingea să iasă din suprafaţa de pedeapsă. Adversarii, în continuare, nu au voie să intre în careu până când mingea nu este în joc.
❓ Măsura a fost luată pentru a grăbi reluarea jocului.


➡ Dacă, în urma unei aruncări de la margine sau a trimiterii deliberate a mingii cu piciorul de un coechipier, portarul loveşte mingea sau încearcă să lovească mingea cu piciorul pentru a-i da drumul în joc, dar nu reuşeşte, portarul poate juca mingea cu mâna.


➡ Jucătorul schimbat trebuie să părăsească terenul prin punctul cel mai apropiat de pe linia terenului, în afară de cazul în care arbitrul indică altfel şi nu pe la mijlocul terenului, acolo unde se află jucătorul care îl înlocuieşte; el trebuie să se ducă direct la banca de rezerve sau la vestiare, altfel poate fi sancţionat.
❓ Măsura asta e clar de ce a fost luată.


Cartonaşe galbene/roşii pentru antrenori: Antrenorii vor putea primi, la fel cum o fac şi jucătorii, cartonaşe galbene sau roşii pe parcursul meciului.

Guardiola este primul antrenor care ia cartonaş galben. Sursa poză: Getty Images.


➡ Lovirea neintenţionată a mingii cu mâna: atunci când jucătorul care atacă atinge mingea cu mâna neintenţionat şi marchează gol, golul va fi anulat.  Dacă infracţiunea se petrece în careu, iar mingea va fi atinsă neintenţionat cu mâna de un apărător, se va acorda penalty.
❓ FIFA a introdus această modificare pentru ca lucrurile să fie ceva mai clare pentru toţi atunci când se sancţionează jucarea mingii cu mâna (henţ).


➡ Când se execută un penalty, portarul trebuie să aibă cel puţin un picior pe linia de poartă şi nu trebuie să se mişte sau să atingă stâlpii porţii.


Nu va mai exista mingea de arbitru. Atunci când mingea se află în careul de 16m, ea va fi jucată de portar. Atunci când ea se află în afara careului, va fi jucată de echipa a cărui jucător a atins ultimul mingea. Toţi ceilalţi jucători trebuie să se afle la cel puţin 4 m distanţă.
❓ FIFA a considerat că prin mingea de arbitru echipele îşi puteau crea un avantaj nedrept.


➡ Dacă mingea îl atinge pe arbitru şi intră în poartă, golul va fi anulat şi echipa adversă va avea posesia mingii sau se va porni un atac nou.

Adică aşa ceva n-o să se mai întâmple niciodată:

Probabil, cu introducerea tehnologiei VAR în multe campionate, vor apărea şi alte modificări, dar uite una ciudată: dacă un jucător sărbătoreşte neregulamentar înscrierea unui gol şi primeşte cartonaş galben, acesta nu îi va fi retras, chiar dacă golul va fi anulat.

Tot din Legile Jocului, am scris şi Reguli mai putin ştiute din fotbal şi Tot ce trebuie să ştim despre dimensiunile terenului de fotbal

Care dintre aceste modificări vi se par mai importante?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *