Estimated Reading Time: 5 minutes
Taormina este perla Siciliei, orașul construit de greci cu vedere la Etna și Giardini Naxos. Plini de dramatism grecii ăștia cu construcțiile lor în locuri de vis.
Vă ziceam aici că am dat o fugă până-n Sicilia la început de primăvară. Am colindat prin Catania, iar a doua zi abia așteptam să mergem în Taormina.
Am ajuns în Taormina cu mașina, făcând un scurt ocol prin frumosul Aci Castello. După ce am înnebunit cu peisajele de acolo am zis gata, next, vrem pe plajă în Taormina. Din Aci Castello până aici faci cam 45 minute. Am găsit un frumos restaurant pe plajă și am pus waze-ul să ne ducă acolo.
Nouă ne plac mult panoramele, așa că dacă dăm de vreuna neplanificată e mare bucurie (panorama din Barcelona).
Din fericire, fix asta s-a întâmplat în apropiere de Taormina, pe niște serpentine, vedeam Etna ”înghețată” în spatele nostru, arătând poetic și amenințător (hai că sunt pe val astăzi 😊), iar în dreapta Marea Ionică de un albastru infinit, așa că ”vrem popas, vrem popas”. Am oprit și bine a fost, panorama fiind in-cre-di-bi-lă.
Pornim noi mai departe spre restaurantul pe plajă la care ne era gândul, găsim un loc de parcare și dă-i de caută, că doar locurile frumoase nu se găsesc așa la stradă. Să fiu sinceră, abia așteptam să parchez undeva mai repede pentru că în dreapta mea se tot vedeau marea, plaja. Pentru a ajunge la destinația noastră am nimerit pe o străduță mică, îngustă, perfectă. La capătul ei, restaurantul nostru…în renovare 😊) da da, râdeți, nu le putem nimeri chiar pe toate.
Restaurant lipsă, totul închis în jur, doar e 1 martie, nu 1 mai, dar totuși, aveam plaja și un mic golfuleț, așa că am cam uitat de mâncare și băutură și ne-am tolănit pe nisip, unii dintre noi plecând după scoici, arici de mare decedați sau corali.
Vă spun, locul ăsta era superb, nici nu am ajuns bine în Taormina că deja era peste tot ce văzusem ziua precedentă în Catania.
Stăm ce stăm pe aici, lenevim pe nisip iar apoi încercăm să găsim un restaurant care să fie și deschis. Ziua e din ce în ce mai bună pentru că dăm de un restaurant cu vedere la Isola Bella și cu mâncare pe măsură, de fapt aici am mâncat cel mai bine în scurta noastră vacanță prin Sicilia, dar numele restaurantului vi-l dăm mai jos, la sfaturi practice 🙃.
Stați să vedeți cum arată locul ăsta ❤.
Isola Bella sau Perla Mării Ionice este o rezervație naturală unde poți ajunge printr-o fâșie îngustă de pământ.
Insula a fost cumpărată, pe la 1890, de Florence Trevelyan, o englezoiacă exilată de regina Vicoria a Angliei din, se pare, motive romantice. Lady Florence este responsabilă pentru plantele tropicale aduse pe insulă. După o serie de falimente a proprietarilor insulei, în 1990 a fost achiziţionată de către Departamentul Cultural de Patrimoniu, în 1998 a fost declarată rezervație naturală, iar, din 2011, este deschisă publicului.
De aici am plecat să vedem care e treaba cu Taormina. Aveam de gând să luăm mașina și să mergem spre centrul orașului, dar în drum spre parcare am dat de funicular, așa că am zis ”sigur, de ce nu? 🙃 ” și am urcat. Călătoria durează doar 3 minute, priveliștea e foarte mișto, iar cel mai tare e că vezi chestia asta, stadionul Valerio Bagicalupo, iar pozele noastre nu îi fac cinste.
În Taormina, poți vedea Teatro antico di Taormina, al doilea cel mai mare teatru de acest gen din Sicilia (după Syracuse, despre care vă vom povesti într-un articol viitor). Aici se desfășoară frecvent spectacole de operă, teatru și concerte.
Alte obiective ar mai fi Palazzo Corvaia, Duomo di Taormina, Corso Umberto sau Villa Comunale. Palazzo Corvaia este un palat medieval datând din secolul al X lea, construit de către Saraceni. Miezul original al Palatului era un turn construit de arabi între anii 902 și 1079. În 1410, Palatul Corvaja găzduia Parlamentul sicilian, iar în zilele noastre este un centru expozițional.
În vremurile antice, Taormina era protejată de un circuit de ziduri cu un sistem triplu de fortificație, urmele zidurilor pot fi văzute și astăzi nu numai în centrul orașului unde se află turnul ceasului, dar și cele două extremități ale orașului, unde există două intrări, numite Porta Messina și Porta Catania. Noi ne-am plimbat dinspre Porta Messina spre Porta Catania, pe Corso Umberto, am trecut pe langă Turnul Ceasului și prin piazza Duomo.
Orășelul ăsta are de toate: străduțe înguste pentru plimbări relaxante, o combinație perfectă de atmosferă fermecătoare a vremurilor trecute, păstrarea istoriei și culturii, panorame incredibile, ieșire la mare sau o scurtă vizită până la Etna, cel mai înalt vulcan european activ.
SFATURI PRACTICE 👇
✈ Cum ajungi: cu avionul până în Catania sau Palermo, iar de acolo cu mașina sau trenul. Din Catania faci cam 1 oră cu mașina și aproape 2 ore cu trenul.
🚗 Cu ce te deplasezi: cu mașina, cu funicularul sau pe jos (aproximativ 1 oră de la Porta Messina la Isola Bella)
🚟 Funicular Taormina◾ tarif 10€ dus – întors;
◾ program: marți – duminică 08:00 – 20:00 și luni 08:00 – 20:00;
◾ frecvență: la fiecare 15 minute.
Isola Bella ◾ tarif 4€;
◾ număr maxim persoane în același timp – 15;
◾ deschis: Marți- Dumincă de la ora 09.00 – o oră înainte de apusul soarelui. Lunea închis.
Unde mănânci 🍽 🍷
◾ Restaurant Da Giovanni, cel cu vederea incredibila la Isola Bella. Ne-a plăcut aici tot: pastele, peștele, mozzarela, roșiile;
◾ Franco Wine bar & Typical Sicilian Food – ne-au plăcut aici deserturile, în special cannoli.