Wimbledon 2016

Estimated Reading Time: 3 minutes

Deși suntem în plin ‪#‎euro2016‬, nu putem uita că astăzi începe Wimbledon, cel mai vechi și mai prestigios turneu de tenis din lume, singurul Grand Slam pe iarbă , preferatul meu de altfel ?.

Turneul se ține la The All England Lawn Tennis and Croquet Club încă din anul 1877, club fondat de 6 oameni în anul 23 iulie 1868.
Turneul se desfășoară pe 19 terenuri de iarbă, principalele fiind Centre Court, cu o capacitate de aproximativ 15.000 locuri și Court no.1, precum și 22 de terenuri pentru antrenamente. Centre Court este folosit doar în timpul acestui turneu de tenis, celelalte terenuri fiind folosite din mai până-n septembrie de membrii clubului sau sponsori.

Actualele culori ale turneului, verde închis și violet, au fost introduse în anul 1909, culorile inițiale, albastru, galben, roșu și verde fiind aproape identice cu cele ale Royal Marines.

Regula echipamentului preponderent alb a fost introdusă în anul 1963, iar din 1995 este aproape în întregime în alb 🙂.

Turneul de la Wimbledon este puțin mai greu accesibil din cauza faptului că biletele se trag la sorți, nu este pe principiul primul venit primul servit, iar din ultimele statistici sunt cam 4 persoane pe bilet!!! Tragerea la sorți se face la finalul lunii ianuarie. Acesta este și motivul pentru care încă nu am ajuns la Wimbledon, dar vom insista pe viitor ?.

Acum, din seria ‪#‎stiațică‬:
1. Cele mai multe titluri din era Open, 7 la număr, sunt deținute de Pete Sampras și Roger Federer (Federer deține, de asemenea, recordul pentru cele mai multe titluri consecutive, 5, alături de Borg).
2. Roger Federer are cele mai multe finale disputate, nu mai puțin de 10!
3. Cel mai lung meci din istorie s-a desfășurat la Wimbledon în 2010, între John Isner și Nicolas Mahut, meci desfășurat pe parcursul a nu mai puțin de 3 zile, cu o durată de 11 ore și 5 minute, 6-4, 3-6, 6-7 (7), 7-6 (3), 70-68!!! ?
4. În cel mai lung meci din istorie, Isner a lovit nu mai puțin de 113 ași, cei mai mulți ași într-un singur meci.
5. Ivanisevic este tenismenul cu cei mai mulți ași de la Wimbledon, 212 în anul 2001, care este de fapt recordul absolut de ași într-un turneu.
6. Ivo Karlovic a devenit, anul trecut, la Wimbledon, singurul jucător de tenis cu peste 40 de ași în 3 meciuri consecutive.
7. Roger Federer deține recordul de ași, 50, loviți într-o finală de Grand Slam, Wimbledon 2009.
8. Cel mai rapid serviciu, 147 mph îi aparține lui Sam Groth, din 2015. Tot el este și recordman-ul all time, 163,7 mph, în 2012 la Busan Open Challenger Tennis.
9. Andre Agassi a spart trofeul cucerit în 1992 în urma unei crize de gelozie, după ce a văzut-o pe prietena sa de atunci, actual fostă soție 🙂, Brooke Shields, într-un episod din serialul FRIENDS (TV Show).
10. Tot Agassi a boicotat turneul în perioada 1988-1990, din cauza regulii preponderent alb.

 

Anul ăsta avem 6 jucători la simplu pe tablourile principale: 5 ladies (Simona Halep, Irina Camelia Begu, Patricia Maria Țig, Sorana Cirstea, Monica Niculescu) și 1 gentleman – Marius Copil.
La dublu suntem reprezentați de Horia Tecau, câștigătorul de anul trecut, alături de Roger, favoriți nr. 4 și de Florin Mergea, alături de Bopanna, favoriți nr. 6. Cele 2 perechi se pot întâlni în semifinale (anul trecut, Mergea și Bopanna au fost învinși în semifinale de Tecău și Rojer). La fete, Irina Begu face echipă cu Raluca Olaru, iar Monica Niculescu va juca alături de Margarita Gasparia, din Rusia.
Meciurile vor fi transmise de Digi Sport 2 & 3.

M

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *