FA Cup

admin   1 august 2020   Niciun comentariu la FA Cup
Estimated Reading Time: 3 minutes

FA Cup este cea mai veche competiție fotbalistică din lume.
Prima ediție a avut loc în sezonul 1871-1872, atunci când 12 echipe au luat parte la start. De atunci, Cupa Angliei se joacă în fiecare an, cu excepția întreruperilor cauzate de cele două războaie mondiale.
Wonderers a câștigat ediția din acel an, pe 16 martie 1872, 1-0 cu Royal Engineers, și pe cea din anul următor, când a beneficiat de calificarea direct în finală, regulă la care s-a renunțat după acea ediție.

Încă din 1923, finala se joacă pe Wembley, acesta fiind anul în care s-a stabilit cea mai ridicată audiență la o finală, 126.047, oficial, 300.000, estimativ. Înainte, ea s-a jucat la Crystal Palace.

The White Horse FA Cup Final

Cea mai lungă egalitate, pe vremea când la meci egal existau rejucări, a fost între Oxford City și Alvechurch, atunci când cele doua echipe au trebuit să joace 6 meciuri, în noiembrie 1971, pentru departajare, ultimul câștigat de Alvechurch cu 1-0. West Ham este ultima echipă din afara Premier League care a câștigat trofeul, în 1980, când o învingea pe Arsenal cu 1-0, iar Cardiff rămâne singura echipă non-engleză care a câștigat FA Cup. Portsmouth este deținătoarea Cupei cu cea mai lunga posesie, 7 ani consecutivi, iar Wigan este singura echipă care retrogradează în acelaşi an în care câştigă FA Cup.
Tot un meci de Cupă era și în 1989, Liverpool și Nottingham Forest jucau în semifinale, pe Hillsborough, atunci când 96 suporteri an murit, urmare a unei busculade apărută la intrarea în stadion.

43 echipe diferite au câștigat Cupa Angliei până acum, Arsenal este formația care deține cele mai multe trofee, 13, Manchester United având 12.

Câştigătoarea trofeului joacă în următoare ediţie de UEFA Europa League. 

Ashley Cole a câștigat Cupa de 7 ori, de 3x cu Arsenal, și de 4x cu Chelsea, iar Arsène Wenger este antrenorul cu cele mai multe victorii, 7, toate cu Arsenal, bineînțeles. Pentru Arsenal, este a 21-a apariție într-o finală de FA Cup, în timp ce Chlesea joacă a 14-a finală.
Cele două echipe s-au mai întâlnit de două ori în ultimul act, în 2002 și 2017, ambele meciuri fiind câștigate de tunari. În cazul în care Arsenal va câștiga partida, Mikel Arteta va deveni primul care o va face atât din postura de căpitan al echipei, cât și de antrenor. Oliver Giroud (Chelsea) și David Luiz (Arsenal) au jucat, în finala din 2017, pentru adversari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *