Boxing Day

admin   26 decembrie 2019   Niciun comentariu la Boxing Day
Estimated Reading Time: 3 minutes

Boxing Day este o sărbătoare din Marea Britanie, Australia, Canada, Noua Zeelandă și alte foste colonii ale Imperiului Britanic. A doua zi de Crăciun era ziua în care servitorii primeau cadouri de la stapânii lor, angajatorii le dădeau fie o cutie cu alimente, fie cu bani şi, mai mult decât atât, aceştia primeau liber pe 26 decembrie, fiindu-le permis să călătorească şi să-şi viziteze rudele.

Sursă: fourfourtwo.com

Pentru britanici, Crăciunul, în lipsă altor activități, a meciurilor televizate, și chiar ca urmare a penuriei alimentare, a însemnat fotbalul văzut pe stadioane, aceasta fiind una dintre puținele sărbători când beneficiau de zile libere, pentru mulți, era singura posibilitate din an de a se afla acolo.

Primul meci care a avut loc de Crăciun a fost între Preston North End și Aston Villa în 1889, cu 9000 de suporteri în tribune, iar ultimul, între Blackpool și Blackburn Rovers, în 1965.
Sheffield FC și Hallam FC au jucat primul meci de Boxing Day, pe 26 decembrie 1860.

Abia prin anii ’50, meciurile au început să se joace doar de Boxing Day, a doua zi de Crăciun, până atunci ele se jucau chiar pe 25, fiind o parte importantă a activităților de Crăciun, asta dacă religia nu te împiedica să faci asta. În acea perioadă, Asociaţia de Fotbal din Anglia lăsa la latitudinea fiecărui jucător să aleagă dacă vrea să joace. Duminica, spre ex., nu s-au jucat meciuri o bună bucată de vreme, iar Arsenal nu a jucat meciuri de Crăciun pe teren propriu până în 1925, când clubul a cumpărat stadionul Highbury, până atunci în proprietatea St John’s College of Divinity, care interzicea meciurile în zile de sărbătoare.

A existat o perioadă în care, în prima zi de Crăciun, echipele jucau meciul din turul de campionat, iar a doua zi, returul, pentru a nu fi avantajată nici una dintre echipe. Unele echipe aveau chiar și trei meciuri în două zile, dacă se mai nimerea și vreo etapă de Cupă.

Sursă: https://www.huffingtonpost.co.uk/

Un obicei ciudat de Crăciun, după al Doilea Război Mondial, era ca suporterii să arunce cu coji de portocale în jucătorii echipei adverse. Portocalele erau un lux pe atunci, fiind un cadou foarte apreciat.

Acum, meciurile sunt programate, atunci când e posibil, în așa fel încât suporterii să nu aibă o deplasare foarte lungă de făcut, iar echipa care joacă în deplasare de Crăciun va juca acasă de Anul Nou.

Stamford Bridge, 1956
Sursă: https://www.fourfourtwo.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *