North West Derby

admin   15 ianuarie 2021   Niciun comentariu la North West Derby
Estimated Reading Time: 4 minutes

Ca să nu ne plictisim în prietenia noastra, ne-am nimerit să ţinem cu echipe din oraşe vecine, distanţa dintre ele fiind de aproximativ 56 km.

Şi nu, nu vorbesc despre Bucureşti şi Ploieşti, ci de, obviously, Liverpool şi Manchester, care vor fi făcute la pachet la un moment dat, ar fi culmea să nu, iar acel moment este din ce în ce mai aproape. [de când am scris acest articol, chiar am reuşit să ajungem la meciuri pe Anfield & Old Trafford, în aceeaşi deplasare, în februarie 2020]

 

Dar, până atunci, avem un episod care stă să înceapă din derbiul celui mai tare campionat din lume (right?). Episodul 206 or so they say. Până acum, United a ieşit victorioasă în 80 dintre ele, iar Liverpool în 67.

Sursa foto: tribuna.com

Primul meci oficial dintre cele două a avut loc pe Anfield, pe 28 aprilie 1894. La vremea respectivă, Manchester United se numea Newton Heath, denumirea inițială a clubului. Cea mai mare diferență de scor înregistrată între cele două echipe a fost un 7-1 pentru Liverpool, în anul 1895.
Cel mai recent meci a fost pe 24 ianuarie 2021, pe Old Trafford, în FA Cup, încheiat cu victoria lui United, 3-2.

Ca o consecință a rivalității între orașe, pe care le despart doar 56 km, care mereu și-au disputat întâietatea în ceea ce privește industria și economia, încrâncenarea între cele două echipe a fost mare, iar meciurile au ieșit mai mereu spectaculoase.

Atât de mare e rivalitatatea încât, de la Phil Chisnall, în 1956, niciun jucător nu a mai fost transferat direct între cele două echipe, indirect, după ce au trecut pe la alte echipe, au fost câţiva, cel mai recent fiind Michael Owen.

Odată, pe când jucau în Naționala Angliei, Gary Neville a încercat să-l convingă pe Gerrard să se alăture diavolilor. Neville a povestit de curând, într-o discuție foarte sinceră cu Gerrard, că se aștepta să fie dificil, însă spera ca discuția să țină măcar 10 secunde, însă Gerrard i-a retezat-o instant, nevenindu-i să creadă că discuția e reală, atât de intensă este rivalitatea dintre cele 2 cluburi.

“Gaz, do you really know what you’re saying to me here?
It took me aback, to be honest. When you left [my hotel room], I was like: ‘did that really just happen?’
“That is something that was just impossible. Even if Liverpool were in a relegation fight or if I was in a different league, there’s just no possible way it could happen.”

E drept că Liverpool m-a dus pentru prima data la sud pe Ghencea, în 2003, unde aveam să mă întorc câţiva ani mai târziu (la sud, that is), dar United-Bayern m-a adus și mai aproape de fotbal. Pozele reprezentative din meciurile respective:

Iată ce a dat mai bun Liverpool:

Bine, hai să fiu fată bună:

[acest articol a fost publicat inițial în 2016] Nu pot să nu remarc numărul mare de scriitori pe care l-a dat United: Mourinho, Ibrahimovic, Rooney, faţă de unul singur, Klopp, Liverpool. Dar M are dreptate, ce s-ar fi făcut comentatorii sportivi fără citatele lui Bill Shankly, unele dintre cele mai frumoase, trebuie să recunosc, despre sportul ăsta:

„Some people believe football is a matter of life and death, I am very
disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more
important than that.”
„At a football club, there’s a holy trinity – the players, the manager and the supporters
Directors don’t come into it. They are only there to sign the cheques.”

(asta ca să nu remarc scorul de 13-0 înregistrat de United în faţa lui Liverpool la campionate câştigate din ’90 până în prezent, ups!, scor care, cel mai probabil, nu va mai rezista mult, pentru că Liverpool e pe punctul de a câştiga titlul, ceea ce s-a şi întâmplat, într-un final.)

Am mai zis-o, e complicat să mă numesc suporterul unei echipe la care nici n-am fost pe stadion la vreun meci (am văzut-o pe United la Bucureşti împotriva celor de la Oţelul Galaţi, dar nu asta zic), aşa că îmi zic fan şi mă uit la cât mai multe meciuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *