Derby della Madonnina

admin   9 februarie 2020   Comentariile sunt închise pentru Derby della Madonnina
Estimated Reading Time: 3 minutes

Meciul este denumit „Derby della Madonnina” în cinstea uneia dintre principalele atracții ale orașului Milano şi anume statuia aurită a Fecioarei Maria, care se află pe vârful Duomo şi care adesea este menționată ca Madonnina („Micuţa Madonna”, în italiană).

Milan Football and Cricket Club, AC Milan de azi, fondat pe 13 decembrie 1899 de Herbert Kilpin și Alfred Edwards, a avut imediat succes, cucerind trei titluri de campioană în primii ani de la înființare. „Saremo una squadra di diavoli. I nostri colori saranno il rosso come il fuoco e il nero come la paura che incuteremo agli avversari! – Vom fi o echipă de diavoli. Culorile noastre vor fi roșu, ca focul, și negru, să băgăm frica în adversari” – au fost cuvintele lui Kilpin la înființarea AC Milan. În 1908, pe 9 martie, apare Internazionale, ca urmare a răzvrătirii unor membri ai clubului care nu erau de acord cu politica echipei de a nu transfera jucători străini.

Astfel, cei de la Inter au devenit cunoscuți drept reprezentanții burgheziei și ai industriașilor, în timp ce AC Milan a fost asociată adesea cu clasa muncitoare.

Deși foarte animat, derby-ul milanez nu este foarte intens la nivel de suporteri, nu se poate compara cu un derby della capitale. Între ultrașii celor 2 echipe există un pact de pace, încheiat în 1983. În 1981, în timpul Mondialului Cluburilor, suporterul interist, Vittore Palmieri, avea să moară după ce a fost lovit într-o altercație între fani, în afara stadionului. Decesul său va pune bazele pactului de pace dintre cele două galerii. O dovadă de solidaritate s-a întâmplat și în 2013, când poliția le-a interzis milaniștilor să aducă bannerele în Curva Sud, iar ultrașii lui Inter au reacționat și nu au adus nici ei bannerele în Curva Nord. Dincolo de pact, ironiile și mesajele vor fi în continuare parte din rivalitatea dintre cele două echipe. În 2007, după ce Inter câștigă titlul după o pauză de 18 ani (nu am luat în considerare aici titlul acordat în 2006 după Calciopoli), Milan ia Liga Campionilor, după o revanșă în fața lui Liverpool, și defilează prin oraș cu un banner puțin mai interesant, să zicem 🙂 : „lo scudetto mettilo nel culo„.

Primul meci între cele două echipe a avut loc pe 18 octombrie 1908 la Chiasso, în Elveția, și a fost câștigat de Milan cu 2-1.

De atunci, s-au disputat 226 de meciuri oficiale între cele două cluburi, Inter obținând 82 de victorii, iar Milan, 76.
Atât Interul, cât și Milanul, au câștigat câte 18 scudetti, având 76 trofee obținute pe plan național și internațional.

Echipele împart același stadion, San Siro (82955 locuri), cum o fac și Lazio cu AS Roma, redenumit Giussepe Meazza în 1980, după marele atacant al nerazzurri-lor, cel mai prolific atacant din derby, cu 13 goluri, până la apariția lui Sevcenko, care a marcat 14 goluri. Ultrașii lui Inter ocupă nordul (Curva Nord), iar AC Milan sudul (Curva Sud).

Am fost pe San Siro în 2019, la AC Milan – Fiorentina, meci la care ultrașii rossonerilor au părăsit Curva Sud în semn de protest pentru prestațiile foarte slabe ale echipei din actualul sezon.

Sursă foto copertă: fb.com/Inter.