M-am operat de miopie cu laser prin tehnica PRK

Estimated Reading Time: 10 minutes

Pe 28 februarie 2017, m-am operat de miopie şi astigmatism (v. glosar) la clinica Ama Optimex, prin tehnica PRK.

Pentru că înainte de operaţie nu am găsit pe net decât o singură poveste despre experienţa avută cu PRK, a lui Dobrovolschi (mai apoi am găsit-o şi pe Koko), o să vă împărtăşesc cum a fost pentru mine, ceva mai detaliat.

miopie

Dacă nu vreţi să citiţi toată istoria mea cu miopia şi lentilele de contact, scroll down.

Am observat că am nevoie de ochelari prin clasa a 12-a, tot pe atunci mi-am făcut şi ochelari. Nu i-am suportat niciodată şi, ori de câte ori s-a putut, nu i-am purtat. Am fost mereu mult prea self-conscious. Cred că singura mea poză cu ei e de pe stadion, când mai voiam să văd meciurile. Apoi, am descoperit lentilele de contact, una dintre cele mai bune invenţii ever şi viaţa mea s-a schimbat :)).

De la început, am ales lentilele lunare pe care trebuia să le scot în fiecare seară şi să le pun în suportul lor pentru ca la sfârşitul lunii să le arunc. Mereu le-am luat de pe lentilecontact.ro. Şi, spre uimirea mea, costurile cu ele nu au depăşit niciodată 250-300 lei pe an, timp de 10 ani. E foarte posibil să fi avut şi noroc, le-am pus imediat şi nu le-am mai simţit toată ziua. Nici nu am făcut vreodată vreo infecţie de la ele, de la faptul că îmi băgam în fiecare zi degetele în ochi. Mă rog, eu mă spăl pe mâini. Nu mi-au căzut niciodată din ochi, nu le-am pierdut, am uitat de ele o singură noapte în 10 ani.

lentile contact

Evident, cândva, lucrurile astea s-au schimbat de mi-am dorit să scap de ele, să nu mai am nimic în ochi, deşi, din nou, nu m-au deranjat cu adevărat niciodată. Poate seara târziu când eram obosită începeam să le simt, poate pentru că trebuia să premeditez noaptea pe care nu o petreceam acasă să nu uit suportul în care trebuie ele să stea când eu dorm (să doarmă şi ele). Plus că, dacă mă mai trezeam noaptea, la Australian Open, spre ex., trebuia să mi le pun pentru că nu vedeam nimic fără.

Nu o sa îi înţeleg niciodată pe cei care, dacă n-au nicio problemă, aleg totuşi ochelarii în locul lentilelor. E amuzant când se aburesc sau când nu poţi face sport, baie etc. din cauza lor?

Ideea cu operaţia datează de anul trecut, venită la o discuţie de genul: dai atâţia bani pe călătorii (e o exagerare aici), n-ai bani şi de operaţia asta? Mă rog, n-am, dar am zis că mă descurc.

Fiţi atenţi!, aici începe operaţia.

Am ajuns, aşadar, de-a lungul anilor, la o miopie de aproape -4 la ambii ochii, cu mici diferenţe între ei, plus astigmatism de care am aflat la ultimele consultaţii, pentru că n-am purtat niciodată lentile pentru aşa ceva şi am văzut.

Ca la orice altă operaţie, trebuie să te gândeşti din timp care ar fi cea mai bună perioadă să o faci, cum ţi-ar perturba activităţile dacă o faci vara/iarna/altcândva. Şi, ţinând cont de faptul că, după operaţia asta cu laser, nu ai voie în apă, pe nisip, prin praf (lucruri de bun simţ, de altfel) vreo 2 luni, vara nu mi se pare un anotimp bun pentru ea. Apoi, soarele puternic te va afecta o perioadă, sunt foarte recomandaţi ochelarii de soare, deci ia în calcul şi asta. La mine nu prea s-a nimerit, pentru că primăvara, ce surpriză!, cu tot soarele ei, a venit fix pe 1 martie.

Fiind purtătoare de lentile de contact, trebuia să renunţ la ele cu 7-10 zile înainte de operaţie, să aibă timp corneea să se refacă. Mi-am luat reţeta de ochelari de la Medicover şi mi-am cumparat cei mai ieftini ochelari posibili, 70 lei, pentru o săptămână, practic, timp în care, din nou, n-am înţeles de ce oamenii aleg în continuare ochelarii.

ochelari

Altfel, pregătirea dinainte nu presupune mare lucru, cu 2 zile înainte de operaţie trebuie să iei un efervescent/zi pentru imunitate şi sa îţi pui picături cu antibiotic, lucruri de care vei fi informat de multe ori de personalul de la clinică.

Pentru că aveam totuşi dioptriile un pic cam mari, -4, plus astigmatism, care, adunate dădeau ceva pe la -6, cea mai bună operaţie pentru mine, I was told, era cea prin tehnica SMILE (cred şi eu, cui nu îi plac zâmbetele?), care costă 7500lei/ochi. Doctorul mi-a zis chiar că poate ar fi bine să mai aştept până la anul, să strâng banii ăştia, şi să o fac pe aia. Ahahaha, v-am zis că ne-am luat bilet de avion la Copenhaga pentru returul din toamnă cu Danemarca? Aşa că am dat cu semnătura că îmi asum o mică regresie de dioptrie, regresie posibilă în toate operaţiile, probabil.

copenhaga

Copenhaga

Măsurătorile pentru grosimea corneei, determinarea tensiunii intraoculare, examen de câmp vizual etc. le-am făcut cu o zi înainte de operaţie. Au durat cam 2h, cu toată perioada de aşteptare, când m-au măsurat cu 4-5 aparate.

La operaţie trebuie să vii însoţit de cineva, care va avea de aşteptat după tine maxim o oră. Nu de alta, dar, dacă eşti sensibil, ceea ce nu e cazul la mine, poţi leşina sau ceva (glumă).

O oră pentru că, deşi operaţia în sine nu durează mai mult de 1.5min/ochi, serios, m-a pus să număr în gând, trebuie să te pregătească înainte pentru ea, cu halat şi papuci şi picături anestezice. Ah, n-am zis, anestezia e locală, în ochi, deloc deranjantă. O să vezi tot ce ţi se întâmplă. M-a operat dl. dr. Andrei Filip, cu care am ţinut legătura înainte şi după operaţie pe mail şi care mi-a explicat în ce constă ea. Nu aveam niciun stres în legătura cu ea, ştiam că nu doare, că nu e niciun risc (nu poţi orbi în urma ei), tot e foarte standardizat, asta ca să citez (informaţiile toate există pe net, thank God for it!). Mai jos e filmul cu operaţia, pe care eu am văzut-o în amănunt şi n-a fost chiar aşa horror. După operaţie, mi-a pus lentile de protecţie în ochi, pe care le-am purtat zi şi noapte şi le-am scos după o săptămână.

Stresul pe care îl aveam era pentru după operaţie, trăiam cu impresia că 1-2 zile vor fi mai nasoale, deci doar a matter of time, şi era bine dacă în zilele alea reuşeam să dorm cât mai mult. Doar că te doare ochiul, simţi că s-a lucrat acolo imediat după ce trece anestezia, şi nu e foarte plăcut. Evident, nu e ceva insuportabil, poţi lua algocalmin/nurofen pentru asta. Şi e starea din prima zi, cel puţin, în care nu îţi poti deschide ochii, când orice sursă de lumină te doare, şi trebuie să îţi deschidă cineva ochii pentru picături. A fost frustrant, deşi ştiam la ce sa mă aştept. E prima dată în viaţa mea când am luat somnifere. Abia a treia zi, în care eu credeam că deja începe să fie mai bine, m-am panicat un pic, că nu mai trecea fobia la lumină şi nu reuşeam să văd vreun meci. Dar sunt un om stoic, n-am plâns, ahahah. Lentilele pe care le aveam în continuare în ochi mă deranjau puţin, dar pentru ele aveam picături.

În primele 3-4 zile nu vei putea face mai nimic, îţi vei plânge de milă în pat, cu pătura peste cap şi eventual cu o mască pe ochi, să fie cât mai întuneric. Deci fii răbdător şi pregăteşte-te din timp.

O idee ar fi să îţi descarci nişte audio-book-uri, pentru că de citit nu se pune problema în primele 2 săptămâni (abia asta m-a durut rău). Muzica te va ajuta şi acum. Eu am avut norocul că, pe 1 martie, digi 24 a făcut 5 ani şi au ţinut-o toată ziua în ştiri pe care nu le-au repetat la fiecare fix, au avut peste 300 de ştiri unice. Apoi, am ascultat Steaua-Dinamo (nu ştiu de ce) şi un meci de tenis. Am mâncat, atenţie!, există pericolul de îngrăşare.

Deşi e interzis sportul o perioadă, eu aş completa că e interzis cel de contact şi cel la care ţi-ar ieşi ochii din cap, la propriu, aşa că poţi face ceva aerobic.

Ar trebui să eviţi să îţi intre apă în ochi, ai nişte serveţele pentru asta cu care să te speli, aşa că le-am găsit utilizare ochelarilor pentru înot pentru când m-am spălat pe cap. Există şi varianta să te spele cineva, dacă există.

3-4 zile ţine, aşadar, disconfortul, să nu credeţi altceva, ca să ştiţi pentru ce să vă pregătiţi.

Vederea e ok-ish abia după 2 săptămâni, până atunci va fi totul neclar, dublu, dar te descurci. Lumina puternică te va mai afecta o perioadă, poartă ochelari de soare.

Am ieşit din casă în a 4-a zi, noaptea, ca hoţii.

Costurile pentru operaţie:

 • Ochelari – 70 lei
 • Măsurători – 750 lei
 • Operaţia propriu-zisă 2500 lei/ochi – 5000 lei
 • Anti-inflamatoare, antibiotice, picături – aprox. 120 lei
 • Cel puţin, 2 drumuri cu taxiul (pentru controlul de a doua zi) – 40 lei; la 7 zile urmeaza un al doilea control, când se scot lentilele

Nu există reducere pentru nicio bucată din suma asta, operaţia fiind considerată un moft.

prk lasek

Glosar via dexonline

MIOPÍE,miopii, s. f. Tulburare a vederii caracterizată prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la distanță; miopism. ♦ Fig. Incapacitate de a vedea lucrurile în toată complexitatea lor. [Pr.: mi-o-] – Din fr. myopie.

ASTIGMATÍSM s. n. Aberație a unui sistem optic, care formează o imagine întinsă pentru un obiect. ♦ Defect al lentilelor sau al corneei și cristalinului ochiului omenesc, care constă într-o abatere de la forma sferică, ele având razele de curbură diferite în două plane perpendiculare, ceea ce duce la deformarea imaginilor. – Din fr. astigmatisme.

CORNÉE,cornee, s. f. Partea anterioară a membranei externe a ochiului, transparentă, de natură epiteliană, nevascularizată, puternic inervată; (pop.) albul ochiului. [Pr.: -ne-e] – Din fr. cornée.

Va exista şi un update.

Iată şi update-ul no. 1 – la 2 luni după operaţie:

În cazul meu, evoluţia după operaţie nu a fost în ritmul obişnuit, lucru care, aparent, se mai întâmplă, dar suntem maxim 1% (hehe). Asta înseamnă că vederea nu şi-a revenit la normal pentru ambii ochi în acelaşi timp.

Când ochiul drept era la 100%, cel stâng a văzut în ceaţă şi dublu, deşi ochiul drept a avut dioptriile mai mari de operat. Într-adevăr, compensa ochiul drept, dar era destul de deranjant. Ştiind că nu rezolv nimic cu panica şi grijile (vezi mai sus unde zic ce stoică sunt eu), niciodată nu am făcut-o, l-am contactat pe doctorul care m-a operat care m-a programat imediat la o consultaţie în urma căreia mi-a prescris alte picături, ceva mai durereoase, dar care urmau să mă aducă în punctul în care mă aflu azi, la aproape 100% şi la ochiul stâng.

Întotdeauna partea stângă a corpului meu a fost mai lentă.

Update no. 2 – la 6 luni de la operaţie (how time flies):

Toate bune, vederea e la 100% la ambii ochi. Foarte rar îmi amintesc că am purtat cândva lentile.

Mi s-a zis să revin în septembrie 2018, care pare foarte îndepărtat, la fel şi următorul update.

Va urma.

Sursă poze: Ama Optimex şi Pinterest

28 thoughts on “M-am operat de miopie cu laser prin tehnica PRK

 1. Mona

  Bună! Mă bucur mult că ți-am citit experiența! Mă ajută mult în situația în care mă aflu(am 18 ani, miopie de la 10 și -5 la ambii ochi), pentru că va urma să mă operez și eu cu laser. Apreciez tot ce ai scris și mai ales nota ludică și simpatică pe care ai dat-o întâmplărilor. Și apropo de ochelari… îi consider ca pe un accesoriu și nici nu m-au deranjat niciodată…adică baie,sport, no problemo, din fericire nu i-am spart niciodată:)) so this is why i like them. Baftă în continuare, kisses.

  Reply
  1. Raluca Post author

   Hei, mă bucur si eu că ai citit-o, ăsta era şi scopul articolului.
   Când te operezi şi prin ce procedură?
   Sănătate!

   Reply
 2. Andreea

  Buna! Am dat peste acest articol intr-un moment nefericit al existentei mele și recunosc ca mi-a fost redata speranța in timpul lecturii. In data de 15. 02.2018 am urmat intervenția pentru corecția miopiei prin tehnica PRK, la o clinica din Timișoara, fiind de loc de aici. M-am regăsit in cele descrise de tine – intervenția in sine, cele 3-4 zile de după și cele care au urmat pana azi – 27.02.2018. Joi se împlinesc, așadar, 2 săptămâni de la intervenție. Ceea ce ma intriga este faptul ca văd diferit: cu ochiul stâng, la nici 2 săptămâni de la intervenție, văd bine, însă vederea ochiului drept lasă de dorit (văd neclar, ușor dublat). Evident, vederea clară a ochiului stâng compensează nereușită celui drept, însă, asa cum ai spus și tu, acest lucru este deranjant, neplăcut, demotivant…. Vineri sunt programată la d-na doctor, însă nu aveam prea multe așteptări – Ma gândeam … ce îmi poate spune… din păcate faci parte din categoria “excepției de la regula” a “ celor mai puțin norocoși” și trebuie sa te obișnuiești cu asta. Parcurgând experiența ta m-am liniștit un pic. Sa înțeleg ca exista șanse reale sa ma recuperez, fără sa fie nevoie de o alta intervenție, doar cu răbdare și tratamentul potrivit? Îmi poți spune, te rog mult, ce picături ți-au fost prescrise (cele “mai dureroase”)? Sa înțeleg ca acelea te-au ajutat? După câta vreme ai reușit sa vezi egal cu ambii ochi? Oare a trecut mult prea puțin timp de la intervenție (aproape 2 săptămâni); dar de ce ochiul stâng și-a revenit totuși? … Aștept cu nerăbdare răspunsurile tale și iti mulțumesc nespus!

  Reply
  1. Raluca Post author

   Buna, Andreea,
   Sfatul meu e sa astepti consultatia de vineri si abia apoi, daca va fi cazul, sa iti faci griji, pentru ca, din ce mai citisem eu inainte, 2 saptamani intr-adevar e o perioada scurta dupa operatie sa iti revii complet.
   Dupa cum stii, niciun meci nu seamana cu altul :), la fel si experientele noastre legate de operatie, dar hai sa iti zic cum a fost la mine, ceea ce nu inseamna ca e la fel si la tine.
   Am vazut bine cu ambii ochi abia dupa 2 luni (exact, 2 luni), pentru ca nu reuseam sa ii dam de cap situatiei. Desi toate aparatele cu care m-a testat doctorul aratau ca operatia a reusit, ochiul meu era foarte uscat si vederea foarte proasta. A trebuit sa ma duc de vreo 2-3 ori la controale. Pana cand mi-a recomandat picaturile astea care inteapa mai tare, Edenorm, care cred ca mi-au stabilizat vederea. Desi, dupa ce am terminat tratamentul cu ele, m-am intors la Maxidex (probabil ce iti pui si tu acum) si au revenit problemele. Concluzia fiind, abia dupa 2 luni, ca nu toleram Maxidex-ul, aceste picaturi imi provocau diferentele de vedere.
   Deci daca aparatele vor arata si la tine ca operatia a reusit (ceea ce probabil e cazul), ai rabdare, o sa iti revii, trebuie doar sa vezi ce ti se potriveste.
   Revino cu vesti (bune) dupa controlul de vineri, te rog.
   Sanatate!

   Reply
   1. MARIANA

    si eu sunt in aceeasi situatie operatie cu Prk ,au trecut 2 saptamani si vad in ceata .Parca mi e teama , desi medicul a zis clar ca operatia a fost reusita . Multumesc. Dupa ce perioada ai vazut clar?

    Reply
 3. Andreea

  Buna, Raluca! Mulțumesc tare mult pentru răspunsul tău atât de prompt; îl așteptam cu mare interes și curiozitate. Iti împărtășesc ideea potrivit căreia “nu exista boala, ci pacient”, evident fiecare avem ritmul propriu de vindecare și recuperare. Recunosc ca ieri am picat, rău de tot, in “butoiul cu melancolie”, poate și pentru ca, răbdarea îmi cam joaca feste (ciudat, dar de fel, sunt un om răbdător). De luni ma voi întoarce la servici și evident îmi doream ca totul sa fie perfect pana atunci. Înțeleg, totuși, ca e nevoie de mai mult timp. Intr-adevăr, in prezent folosesc Maxidex; la ochiul stâng funcționează bine…. curios?!?… Aștept cu nemărginit interes consultația de vineri, dar recunosc ca, mai mult decât atât, aștept sa văd clar cu ambii ochi. Sper sa pot reveni cu vesti bune cât de curând. Numai bine!!!

  Reply
  1. Molocea

   Buna, Andreea! Observ ca au trecut 6 luni de la operatie si eram curioasa daca acum vezi bine cu ambii ochi. Si eu sunt operata si la fel ca si in cazul vostru…unul dintre ei este incetosat. Multumesc anticipat pentru raspuns.

   Reply
   1. Raluca Post author

    Bună, am scris mai sus ce picături foloseam care, aparent, nu îmi făceau bine, şi ce mi-am pus mai apoi. Deci nu ştiu exact dacă am văzut bine pentru că nu am mai folosit Maxidex sau pentru că mi-am pus Edenorm. Doctorul ce zice?

    Reply
 4. Claudia

  Buna. Am descoperit putin cam tarziu acest articol( la5 zile de la operatie) cu aceasta tehnica prk. Acum sunt in a 5 a zi si mi-e oarecum bine. Primele zile ai fost mai dificile. Credeam ca e mai putin dureroasa dar m-am inselat:))). Oricum, nu regret decizia de a ma opera. Astept sa vad ce imi zice Doamna Doctor la 7 zile de la operatie.

  Reply
  1. Raluca Post author

   Buna,
   Da, perioada de după operaţie e mai grea, bine că nu e foarte lungă. Ce dioptrii aveai? Şi unde te-ai operat?
   Hope all goes well!
   Sănătate!

   Reply
  1. Raluca Post author

   Buna, Adina,

   Nu îţi pot zice eu când vei avea voie să conduci. Asta depinde de ce îţi va zice doctorul şi de capacitatea de recuperare a organismului tău.
   Sper că a mers totul bine.
   Sănătate!

   Reply
 5. Kari

  Salut, m ar interesa si pe mine dupa cat timp ai voie sa faci sport? Eu sunt sportiva, si as fi curioasa cam cat timp dureaza procedura de recuperare. Merci

  Reply
 6. David

  Am citit toate comentariile si va multumesc pt experientele impartasite, inca ma gandesc daca o sa ma operez si eu, am in jur de -3 la ambii ochi si port lentile de 12 ani, poate chiar mai mult, nici nu mai stiu 🙂 la ce clinica v-ati operat? Multumesc

  Reply
  1. Raluca Post author

   Bună, David,

   Clinica la care m-am operat e scrisă chiar în primul paragraf al acestui articol – e vorba de Ama Optimex.
   Keep me posted cu hotărârea ta şi cum s-a desfăşurat operaţia.
   Sănătate!

   Reply
 7. Alina

  Buna ziua, am citit si eu cu mare interes comentariile voastre raspunsurile si postarea Ralucai. Peste doua zile am si eu operatia Prk, miopie -5,25 mi e f frica vreau credeam ca e mai usor dar mi e f frica de zilele de dupa. Am o fetita de 10 luni ,mi e frica sa nu reusesc sa ma ocup de ea. Suntem plecati e doar sotul Care ma poate ajuta ,nici nu stiu Ce sa fac

  Reply
  1. Raluca Post author

   Bună, Alina,

   Nu e de speriat perioada de recuperare, care diferă oricum de la pacient la pacient. În cazul meu, după cum spuneam, primele 2-3 zile au fost mai rele, dar puteam face lucruri pe lângă. Sigur vei putea avea grijă de cea mică, ea fiind o motivaţie în plus.
   Vino aici după să ne povesteşti cum a fost operaţia pentru tine.
   Sănătate!

   Reply
   1. Alina

    Buna Raluca , sunt ultima care scriam ca trebuie sa ma operez si ca mi e f frica .Operatia am avut o pe data de 5 septembrie , Trans Prk ,a durat putin ,30 secunde pt fiecare ochi ,mi au dat sa beau doua Panodil si o pastiluta de somn ,stiam ca nu voi simti nimic ochii fiind anesteziati. A aplicat acea lentila de protectie si gata. Eram pregatita in modul meu ,cu ceea ce citisem inainte si urmarind multe vloguri pe youtube la persoane ce au avut operatia , deci M asteptam cum scria in acele foi sa stau acolo jum de ora sa se uite cineva dar dinainte de operatie mi au zis ca pot pleca imediat acasa . am primit un program cu picaturile Ce trebuie sa le pun si cu programarile pt controalele ulterioare . Ajunsa acasa ma asteptam la dureri cum toata lumea zice ,mai ales ca am primit si niste pastile pt acest lucru ,dar nu am avut nici o durere , absolut nimic . Primul control a fost la o saptamana , unde cum stiam eu ,asteptam sa mi scoata acele lentile ,dar nu ,dupa un control scurt si o citere a literelor,cu Fiecare ochi,unde nu am vazut nimic ,mi a zis ca pe data de 26 vor fi scoase si vederea se va ameliora pe zi Ce trece.Am zis ca nu am avut dureri doar au lacrimat fff tare ochii 2 zile si vedeam f vag ,si mi a zis ca durerile apar la 2 saptamani,Adica cam zilele astea ,ceea Ce pt mine nu prea are sens dar asteptam . Pt mine operatia a fost total diferit de cum asteptam si de cum am auzit la toate persoanele ,nu ma deranjeaza nici lumina vederea nu e f Clara ,obosesc ochii daca ma concentrez la ceva ,dar vad o diferenta ,ochelarii vechi mi se par f tari daca ii apropii deci ceva ar fi dar total diferit ,o fi “ trans”ul ala Ce face diferenta nu stiu sa va zic.Recomand tututor celor ce o pot face ! Scuzati postarea lunga ,numai bine !

    Reply
 8. Clau

  Buna!

  Poti reveni cu un nou update?
  Cum te simti?
  Cum vezi? E totul clar?
  As vrea sa imi fac si eu aceasta operatie cu laser.. si inca nu sunt hotarata 😦 imi e super frica.

  Reply
  1. Gabriela

   Buna Clau, chiar astazi am avut ultimul control , pot sa zic ca dioptriile sunt 0 si 0 ? Ce as putea sa mai zic? Sunt super multumita , regret ca nu am facut operatia mai devreme . Eu nu am avut dureri de nici un fel si nici altfel de simptom gen ochi uscati ititati nimic . Iti recomand ,cu toata inima daca poti sa o faci ! Astept vesti !

   Reply
 9. Eugen

  Buna!
  in 8 noiembrie m-am operat la ochi in Ungaria in Debrecen. am o luna de la operatie si inca mai am tulburari de vedere,ca si picaturi folosesc FLUCON .
  Si eu ca si toti care ati facut operatia am avut dureri in primele 3-4 zile ,In 18 Decembrie ma duc la consultatie.
  revin cu date.

  Reply
  1. Raluca Post author

   Bună, Eugen,

   E normal să mai ai tulburări de vedere o perioadă după operaţie, dar nu va mai dura mult până să vezi perfect.
   Aşteptăm noutăţile.
   Sănătate!

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *