Povestea meciului de Crăciun

Estimated Reading Time: 2 minutes

Povestea meciului de fotbal jucat în 1914, de Crăciun, pe frontul belgian, atunci când englezii și germanii au stabilit un armistițiu, rămâne, deocamdată, o poveste.

Sursa: BBC

Și asta pentru că, deși s-au făcut filme (Joyeux Noël ar fi de revăzut în perioada asta), și sunt și câteva monumente ridicate în urma acestei povești, unul în Liverpool, iar altul în Ploegstreet, Belgia, singurele mărturii sunt cele ale unor persoane care nu au participat efectiv la această partidă, ci au auzit relatări de la alții, nicio dovadă directă nu a fost descoperită în vreun jurnal de război.

Era perioada în care, într-adevăr, bărbații jucau fotbal, acesta fiind chiar o unealtă pentru a recruta soldați, de a-i menține în formă, cu moralul ridicat, dar şi un motiv de a evita înrolarea, iar acest lucru s-a întâmplat pe front, dar nu de Crăciun, între oponenţi.

[În fabricile de armament, acolo unde lucrau, în cea mai mare parte, femei, au fost organizate echipe de fotbal şi meciuri între acestea.]

Cert e că a existat o perioadă de acalmie de acel Crăciun (şi altele mai târziu, dar mai puţin notorii) atunci când soldații de ambele părți au aprins lumânări, au împodobit brazi și au cântat colinde, aducând, în tranșee, un pic din atmosfera de acasă, acolo unde sperau să se întoarcă destul de repede, neavând de unde să știe că războiul, care începuse de doar 5 luni, va mai dura câțiva ani. Mulţi dintre ei, printre care şi fotbalişti, nu vor mai ajunge acasă.

Sursa: The Illustrated London News

Și, totuși, ce poveste frumoasă ar fi aceasta, ca adversarii să fi jucat, de armistițiu, cel mai frumos sport din lume, fotbalul să-i fi unit, fie și pentru câteva zeci de minute, în ceea ce urma să fie un război lung și nemilos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *