La Atletul Albanez, altfel de cum îl știți

Estimated Reading Time: 5 minutes

Dacă ești din Slatina sau ajungi prin Slatina ca turist, cu siguranță ai auzit de Atletul Albanez.

Atletul albanez este o cofetărie din Slatina, pe strada Dinu Lipatti, în centrul vechi al orașului, vestită pentru bragă, înghețata artizanală și halviță. E cunoscută, de asemenea, ca fiind singura firmă privată din România care a funcționat neîntrerupt pe perioada regimului comunist.

Acum, să vedem un mic istoric și ce știe mai toată lumea:

Cofetăria a fost înființată la începutul secolului al XX-lea de familia Memish, iar, în prezent, este condusă de Hashim Memish (n.1939), care lucrează în prăvălie de peste 50 de ani.

„În primăvara lui 1912, a venit un circ la Slatina și exista un număr de lupte greco-romane. Premiul era de 300 de napoleoni de aur, iar un strămoș de-al nostru s-a înscris și a câștigat”, povestește Imer Memish, reprezentant al aripii tinere a familiei. „Din respect pentru oraș și pentru cetățeni, el a donat banii primăriei, care, la rându-i, a oferit afacerii numele de Atletul Albanez, care funcționează fără încetare din 1912”.

Atletul Albanez

Atletul Albanez

În centrul orașului, „aripa tânără” a familiei a mai deschis o cofetărie, un local mai modern, de unde puteți cumpăra aceeași bragă și aceeași înghețată, dar de unde lipsesc poveștile lui Hashim Memish.

Pe ușa cofetăriei, au trecut multe personalități: Ion Minulescu, Nicolae Iorga, Eugen Ionescu, Amza Pellea, Gheorghe Hagi, Nicolae Dobrin, Charles de Gaulle, o mulțime de ambasadori și politicieni.

Multe rânduri, de asemenea, au fost scrise, la o scurtă căutare pe Google găsiți cam tot ce aveți nevoie, câteva articole am pus mai jos. În mai toate articolele veți da de vizita lui de Gaulle, a ambasadorilor și povești legate de perioada comunistă.

Povestirile mele despre „turci”:

Pe mine însă, mă leagă multe amintiri. Nu i-am spus niciodată „La Atletul Albanez”, pentru noi era „La Turci”.
Mătușa mea stătea exact la 2 pași de cofetărie, așa că am pierdut nenumărate după amiezi acolo.
🍹 Sunt fan citronadă, dar și înghețata e foarte bună. Când eram mică găseam foarte greu să mă decid între înghețată și halviță, nu mă lăsa mama să le iau pe ambele, știa ea de ce 😅.

Atletul Albanez

🎂 Să nu credeți că mergeam acolo doar vara pentru înghețată, o nu! Cea mai vie amintire a mea legată de Atletul Albanez e probabil fiecare început de ianuarie, când o serbam pe sora-mea, iar tortul pe care și-l dorea an de an era un tort de înghețată de la „turci”.
Nu am fost niciodată fan bragă, însă bunicului meu îi plăcea la nebunie. Când am crescut și am plecat din Slatina, de fiecare dată când auzea că ajung pe acolo, îmi zicea să îi aduc și lui puțină bragă.
De ceva ani nu mă mai leagă multe de Slatina și ajung aici destul de rar. Când ajung cu ai mei prin oraș, tata ne scoate de fiecare dată la o citronadă și o înghețată, puțin spre oroarea mamei, că băgăm zahăr în noi, dar de fiecare dată bagă și ea o cupă și o citronadă 😁.

De curând l-am serbat pe tata și m-a scos la o bragă, am fost doar noi 2. Am prins cofetăria goală și pe dl Memish cu mare chef de povestit.
Când l-a văzut pe tata s-au apucat de povestit de fotbal, vă dați seama cum eram cu ochii și urechile ciulite. Și-a scos Hashim Memish Cartea de Onoare a Familiei și s-au pus pe depănat.

O nebunie! Ca să înțelegeți, fratele lui Hashim, Djavid, era unul din liderii de galerie ai Universității Craiova, iar împreună cu tata mergeau și la Dinamo Slatina. Tata e fan FC Argeș, datorită lui iubesc fotbalul, deși nu e încântat că nu țin nici cu FC Argeș, nici cu Craiova, ❤💙.

Pe vremuri, înainte de meciurile de acasă, galeria lui Dinamo Slatina se strângea la cofetărie, la o bragă, zic ei, deși eu nu sunt așa convinsă că doar la o bragă 😅. Când plecau în deplasare, cei de la Craiova făceau și ei un popas la aceeași cofetărie.

Și unii și alții, plătitori de bilete, a ținut domnul Memish să specifice.

Când subiectul a ajuns la FC Argeș, Memish a dat cu bagheta prin Cartea de Onoare și ne-a arătat asta:

Era tata în delir!

Şi a început Memish să ne povestească cum i-a zis Dobrin, când i-a trecut pragul, după o deplasare cu Naționala în Franța, că „bă, aștia au o sondă în mijlocul orașului” (n.r. Turnul Eiffel) sau cum Hagi, prima dată când a ajuns, a dat pe gât o sticlă întreagă de bragă, ca să zică că a băut o sticlă de bragă 🤣.

Pentru mine, Atletul Albanez e în multe amintiri legate de copilăria mea, de bunicii și de părinții mei, dar e și despre fotbal, de fiecare dată când ajung aici tata depănează amintiri și, inevitabil, ajunge la FC Argeș sau Universitatea Craiova.

L-am întrebat pe Hamish dacă are ceva de CSA, de Steaua, prin cartea aia, dar nu, s-a strâmbat tot, nu prea e fan al militarilor, dar eu tot le voi mai trece pragul.

O cupă de înghețată costă doar 2 lei, nu mai știu exact cât e un pahar de citronadă sau bragă, undeva la 5 lei.

Dacă ajungeți prin Slatina, mergeți la „La Atletul Albanez” și poate aveți noroc să îl prindeți pe albanez cu chef de povestit, o să fie memorabil!


Atletul albanez al halvitei cu braga; „Atletul albanez” din Slatina, ieftin ca braga;  l-am întâlnit pe atletul albanez;  Mirdita, zoti Memish!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *