Reguli mai puţin ştiute din fotbal

Estimated Reading Time: 7 minutes

Puţin ştiute pentru că, în mod normal, aceste reguli se aplică foarte rar spre deloc, pentru că nu se prea întâmplă fazele astea în fotbal, dar ele există, în orice eventualitate.

Evident, printre ele vor apărea şi unele poate ştiute de câţiva, dar noi suntem aici să ajutăm pe cât mai mulţi 😊. Nu sunt puse tocmai aleatoriu, ci în ordinea în care le-am găsit în Legile Jocului, care cuprinde 17 legi, începând cu Terenul de joc şi terminând cu Lovitura de colţ. Iar cele mai surprinzătoare apar abia spre final, dar take your time şi citiţi-le pe toate, multe vor fi o noutate pentru voi, cum au fost şi pentru noi.

Here we go :

🔷 Jucătorii înlocuitori care urmează să înlocuiască un jucător pot repune mingea în joc prin orice modalitate, cu condiția ca ei să intre mai întâi pe terenul de joc. [Ceea ce e logic, dar am ales-o şi pe asta pentru că am găsit, prin alte surse, faptul că ei nu pot bate loviturile libere directe/indirecte sau loviturile de la colţ, ceea ce nu e tocmai exact. Pentru asta ei trebuie mai întâi să intre pe teren, adică nu se pot duce, prin afara terenului, spre colţul terenului să bată un corner, spre ex.];

🔷 Dacă o minge de arbitru intră în poartă fără să fi atins cel puțin doi jucători, jocul reîncepe:

➡ cu o lovitură de poartă, dacă intră în poarta adversarului;

➡ cu o lovitură de la colț, dacă intră în poarta echipei proprii.

🔷 Dacă un arbitru semnalizează marcarea unui gol înainte ca mingea să fi depășit în întregime linia de poartă, jocul este reluat cu o minge de arbitru [fapt care nu cred să se fi întâmplat vreodată].

LOVITURILE DE PEDEAPSĂ

Reguli generale Toţi jucătorii, în afara executantului și a portarului trebuie să se afle: ♦ la cel puţin 9,15 m de punctul de pedeapsă [asta nu cred că se respectă vreodată]; ♦ în spatele punctului de pedeapsă; ♦ în interiorul terenului de joc; ♦ în afara suprafeţei de pedeapsă.

🔷 În cazul în care vreuna dintre legile jocului nu este respectată de executantul loviturii de pedeapsă sau un coechipier:

➡ dacă mingea intră în poartă, lovitura se repetă;

➡ dacă mingea nu intră în poartă, arbitrul oprește jocul și îl reia cu o lovitură liberă indirectă.

🔷 În cazul în care vreuna dintre legile jocului nu este respectată de portarul sau unul dintre coechipierii lui:

➡ dacă mingea intră în poartă, se acordă gol;

➡ dacă mingea nu intră în poartă, lovitura se repetă.

🔷 Dacă un jucător apărător începe ținerea unui jucător atacant în afara suprafeței de pedeapsă, dar continuă să-l ţină şi în interiorul suprafeței de pedeapsă, arbitrul trebuie să acorde o lovitură de pedeapsă.

🔷 Dacă, la sfârşitul unui joc şi înainte sau în timpul executării loviturilor din punctul de pedeapsă, o echipă termină jocul cu un număr de jucători mai mare decât cel al echipei adverse, ea va reduce numărul la un număr egal de jucători și arbitrul trebuie să fie informat în legătură cu numele şi numărul fiecărui jucător exclus. Orice jucător exclus astfel nu poate participa la executarea loviturilor din punctul de pedeapsă.

🔷 Un portar care nu poate continua înainte sau în timpul loviturilor de departajare și a cărui echipă nu a folosit numărul maxim permis de înlocuiri, poate fi înlocuit de un jucător înlocuitor înscris în raport, sau un jucător exclus pentru a egala numărul de jucători, dar nu mai poate lua parte și nu poate executa lovituri din punctul de pedeapsă.

🔷 Toți jucătorii desemnați pentru loviturile de departajare, cu excepția jucătorului care execută lovitura și cei doi portari, trebuie să rămână în interiorul cercului de la centrul terenului.

🔷 Portarul coechipier cu executantul trebuie să rămână pe terenul de joc, în afara suprafeței de pedeapsă, pe linia porții unde aceasta se intersectează cu suprafața de pedeapsă.


POZIŢIA DE OFSAID (atenţie, ofsaid scris mai degrabă aşa şi pronunţat la fel 🙃 şi nu opsaid, vă rog)

Reguli generale Un jucător se află în poziție de ofsaid dacă: ♦ Orice parte a capului, corpului sau picioarelor se află în jumatatea adversa (excluzând linia mediană); orice parte a capului, corpului sau picioarelor este mai aproape de linia porţii adverse, în acelaşi timp, decât mingea şi de penultimul adversar; ♦ mâinile și brațele tuturor jucătorilor, inclusiv portarilor, nu se iau în considerare.

🔷 Nu se sancționează ofsaid atunci când un jucător primește mingea direct dintr-o:

Lovitură de la poartă;

➡ Aruncare de la margine [am auzit comentatori de fotbal care nu ştiau de regula asta];

Lovitură de la colț [când ar fi un pic cam imposibil să fie ofsaid].


🔷 Se acorda lovitura liberă indirectă dacă portarul care, aflându-se în propria suprafaţă de pedeapsă, comite una dintre următoarele abateri:

➡ ţine mingea în mâini mai mult de şase secunde înainte de a-i da drumul;

➡ atinge mingea cu mâinile după ce:

▪ i-a dat drumul și nu a fost atinsă înainte de un alt jucator;

i-a fost trimisă intenţionat cu piciorul de către un coechipier;

o primește direct dintr-o aruncare de la margine efectuată de un coechipier.


🔷 Jucarea mingii cu mâna (henţ):

▪ atingerea mingii cu un obiect ținut în mână (îmbrăcăminte, apărători pentru tibie etc.) este considerată o incorectitudine, obiectul fiind considerat o extensie a mâinii;

▪ lovirea mingii cu un obiect aruncat (gheată, apărători pentru tibie etc.) este considerată o incorectitudine, obiectul fiind considerat o extensie a mâinii.


Când (nu) se acordă gol din loviturile (in)directe:

🔷 dacă, dintr-o lovitură liberă directă, mingea intră direct în poarta echipei adverse, se acordă gol;

🔷 dacă, dintr-o lovitură liberă indirectă, mingea intră direct în poarta echipei adverse, se acordă lovitură de la poartă;

🔷 dacă, dintr-o lovitură liberă directă sau indirectă, mingea intră direct în poarta echipei proprii, se acordă lovitură de la colţ [!].


Dintr-o aruncare de la margine NU se poate înscrie un gol direct:

[după ce am citit la Cristian Scutariu despre regula asta, am căutat mai multe despre altele mai puţin ştiute]

➡ dacă mingea intră în poarta adversă – se acordă lovitură de la poartă;

➡ dacă mingea intră în propria poartă – se acordă lovitură de la colț.

Toţi jucătorii echipei adverse trebuie să se afle la cel puţin 2 metri de locul aruncării de la margine.


🔷 Un gol poate fi înscris direct dintr-o lovitură de la poartă, dar doar împotriva echipei adverse; dacă mingea intră direct în poarta executantului, se acordă lovitură de la colț adversarilor.


[Şi ultima, dar, probabil, nu cea din urmă, pentru că aşteptăm completări şi din partea voastră:]

🔷 Dintr-o lovitură de la colţ se poate înscrie un gol direct, dar numai împotriva echipei adverse; dacă mingea intră direct în poarta executantului [imagine that!] se acordă adversarilor lovitură de la colț.


Care dintre reguli vi s-au părut surprinzătoare? Pe care nu o ştiaţi? Ce să mai adăugăm la lista noastră?

Din sezonul 2019/2020, nu va mai exista minge de arbitru: Atunci când mingea se află în careul de 16m, ea va fi jucată de portar. Atunci când ea se află în afara careului, va fi jucată de echipa a cărui jucător a atins ultimul mingea. Jucătorii adverşi trebuie să se afle la cel puţin 4 m distanţă (v. şi Modificări în Legile Jocului de fotbal).
Sursă poze: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *