Roadtrip de 1 Mai sau ce să faceți de 1 iunie

Estimated Reading Time: 6 minutes

Pentru că în curând vin minivacanțele de 1 iunie și Rusalii, vă spunem ce am făcut noi de 1 mai, poate vă dăm idei pentru următoarea perioadă.

Nu am avut chiar super noroc de plajă, așa că am profitat să facem un scurt tur de 1 zi la vecini, nu că am fi ”fani de mici”, dar turul nostru ne-a surprins foarte plăcut. E drept, ținta noastră principală a fost Balcicul, odată tărâm românesc.

Așa că, să vedem pe unde ne-au dus roțile:

    • Plaja Krapets

      La doar 20 km de Vama Veche, prima oprire, plaja Krapets, o plajă lungă, pustie, foarte frumoasă, perfectă pentru camping în perioada asta, e atât de pustiu încât ai senzația că toată plaja asta e doar pentru tine. Pe timpul verii însă este destul de populată.

      După Krapets, am vrut să mergem la plaja Ezerets, dar cum am ajuns în sat, waze-ul ne-a lovit cu ”ați ajuns la destinație” într-o zonă de case dărăpănate, genul de sătuc părăsit, iar după ce indicatoarele ne-au băgat pe niște poteci înguste și pline de gropi, am renunțat și ne-am îndreptat spre Tyulenovo. Poate voi aveți mai mult noroc decât noi!

    • Tyulenovo Cliffs

      Tyulenovo ne-a cam fermecat. Este la 40 km de Vama Veche, din Krapets se merge mare parte din drum de-a lungul coastei, cu marea în stânga. Tyulen înseamnă focă în bulgară, însă foci nu s-au mai văzut de zeci de ani prin zonă, dar vă puteți întâlni cu delfini, care vin destul de aproape de țărm. Este prima locație unde s-a găsit petrol în Bulgaria, în anul 1951, iar pe drumul până acolo veți vedea câteva sonde.

      Locul este cunoscut pentru scufundări şi cățărări, pentru apa super limpede sau pentru faptul că aici se află cea mai lungă peșteră de pe țărmul bulgăresc. Un mic port pescăresc se regăsește, de asemenea, lângă el un restaurant și un hotel. Satul are doar vreo 60 locuitori, însă vara sunt destul de mulți turiști. Locul merită cert o scurtă vizită

    •  Kavarna

      În Kavarna am ajuns până la stadion, unde se căutau noii Stoichkov sau Berbatov 🙂 și pe plajă, dar, cum nu era sezon, era pustiu și puțin șantier. Kavarna se vede extraordinar de pe dealuri, dar în scurta noastră deplasare nu am mai ajuns până sus.

      Kavarna

    • Balcic

      Era destinația noastră principală și nu ne-a înșelat așteptările. Balcicul e plin însă de turiști, în special români, ceea ce face destul de greu găsitul unei parcări. Dacă totuși reușiți, iar acolo primiți un voucher de reducere la un anume restaurant Ariciul, credeți-ne pe cuvânt, nu mergeți acolo, decât dacă aveți atât de multe de povestit încât puteți sta cel puțin 2 ore pâna vă vine comanda 🙂.

      Dar, să vorbim despre ceea ce e de văzut în Balcic, anume Castelul Reginei Maria. Castelul a fost construit în perioada în care Cadrilaterul făcea parte din România, pentru Regina Maria. Are mai multe case, o capelă, un izvor, mai multe terase și grădini incredibile. Este pe malul mării, poți sta aici 2 ore sau 1 zi întreagă și nu te poți plictisi. Noi am prins grădinile pline de lalele și flori de primăvară, ne-am imaginat cât de superb trebuie să fi fost cu câteva săptămâni înainte când magnolii erau înfloriți (sunt absolut imenși) sau cum va fi în următoarea perioadă când va înflori grădina de trandafiri (da, e o grădină plină!). Deci aici poți veni în orice anotimp, e mereu fermecător.

      Intrarea este 6 leva, iar vara este deschis de la 08:00 la 20:00. Aici găsiți mai multe informații oficiale.

De asemenea, nu doar Castelul este de văzut aici, ci și faleza. Sunt și câteva terase, așa că ce poate fi mai frumos decât să savurezi ceva cu marea în față și castelul în spate?

  • Dalboka

    În Dalboka am fost cu o zi înainte, era o coadă atât de mare în Vama Veche, așa că am zis hai să dăm o fugă până la ferma de midii, sunt doar 40 minute de Vamă. Am mai fost aici acum 4 ani și îmi plăcuse foarte mult, atât locația cât și mâncarea. Ca și acum 4 ani, am parcat undeva mai sus, nu în parcarea de jos, ceea ce vă recomand și vouă, se aglomerează rău jos și abia mai poți întoarce mașina, se blochează toată panta.

    Locul s-a aglomerat foarte mult în ultimii ani și se vede, sunt mult mai multe mese în locuri unde înainte era doar loc de priveliște. Mâncarea nu mai este nici ea extraordinară, midiile rămân în continuare bune, servirea însă lasă de dorit. Vă recomand să faceți rezervare înainte, după cum am zis, este foarte aglomerat. Meniul este și în limba română, de asemenea poți plăti în lei, nu chiar la cel mai bun curs, dar e ok.

  • Kaliakra

    Înainte de a ne întoarce pe ale noastre țărmuri am mai făcut 2 opriri, una ne-a plăcut (am cam zis asta, nu? 🙂) iar mult. Wiki ne zice că aici se ridica o cetate încă de pe vremea dacilor, iar prin secolul 14 a fost asediată de turci. O legendă locală spune că 40 de fecioare s-au aruncat de aici în mare, după ce și-au legat părul una de alta, ca să nu fie prinse de turci și trimise în haremul sultanului, cel puțin așa povestea un ghid local la care am tras puțin cu urechea.

    Dacă aveți ceva timp sau dacă ați fost super inspirați și nu ați mâncat la arici, atunci vă recomandăm să luați masa la restaurantul de aici, priveliștea e spectaculoasă, mâncarea bună și prețurile decente.

  • Rusalka

    În final, am ajuns și la Rusalka, într-un fel de resort, dar era totul închis, ne-au lăsat totuși să aruncăm o privire. Ni s-a părut un pic cam prea prăfuit, dar na, încă nu s-au apucat oamenii de amenajări, reparații și altele. Priveliștea însă este superbă, deci sunt mari șanse să arate și restul destul de bine în timpul sezonului.

    Rusalka

După Rusalka ne-am îndreptat spre țară, am stat aproape 1 oră în vamă, iar coada de mașini din Vama Veche începea fix din vamă, de, 1 mai la noi nu e ca la bulgari!

Bineînțeles, seara trebuie să se încheie în Vama Veche, pe plajă, cu o bere sau un cocktail în mână, respectiv o apă pentru șofer 🙂.

Mai erau câteva plaje și locuri frumoase în zona asta de văzut, așa că merge să faceți și 2 zile.

Ca să ajungem aici ne-am inspirat de pe mihaijurca.ro, travelgirls.ro și bineînțeles almighty Google.

M

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *