Zgura, dragostea mea – Mutua Madrid 2017

Estimated Reading Time: 6 minutes

Zgura e suprafaţa mea favorită, aşa că voi încerca să ajung în tribune la cât mai multe turnee care se vor desfăşura pe ea.

Mutua Madrid

Am început, evident, cu turneul de la Bucureşti, răposat anul trecut, şi am continuat cu Roland Garros, în 2012. Între timp, din categoria tenis, am mai văzut US Open şi Turneul Campionilor. Dar, indiferent de cât de frumos a fost la NY, zgura rămâne. Probabil e vorba şi de anotimpul în care se joacă turnee pe zgură, primăvara-vara foarte devreme. Aşa cum M îşi lua concediu câte o săptămână să vadă turneul de la Bucureşti, aşa mi-as lua şi eu să văd absolut toate meciurile posibile pe zgură, meciuri care, datorită (jucătorii ar zice, dimpotrivă, din cauza) suprafeţei, par nesfârşite, iar la Grand Slam-uri, unde se joacă cel mai bun din 5 seturi (la masculin) sunt infinite. Ah..

Cu toate astea, cel mai lung meci de tenis din istorie, pe care chiar am reuşit să îl văd, s-a întâmplat pe iarba de la Wimbledon (preferata lui M), în 2010, între Isner şi Mahut şi a durat 11h (!): 6–4, 3–6, 6–7(7–9), 7–6(7–3), 70–68, întins pe 3 zile. Abia pe 3 e un meci de la Roland Garros, Santoro-Clement, în 2004. De foarte multe ori mă simt norocoasă că am prins, în viaţa asta, atâtea meciuri minunate, şi jucători (fie ei de fotbal sau de tenis) fabuloşi.

Programul turneelor ATP pe zgură de peste an 🙂:

tenis

Prin urmare, a fost rândul altui turneu la care visam demult, asta şi din cauza mult discutatei zgure albastre testate de Ţiriac în 2012, la care s-a renunţat după doar un an: Mutua Madrid, desfăşurat, în 2017, între 5 şi 14 mai. Şi pentru că eu nu văzusem Spania înainte şi am ţinut ca primul oraş vizitat să fie cel al Realului (din Madrid).

zgura

Mutua Madrid a debutat în 2002, fiind al doilea cel mai tânăr, după Shanghai Masters, şi este un turneu Masters 1000.  Din 2009 meciurile se joacă în Cutia Magică (Caja Magica) pe 3 terenuri cu acoperiş retractabil: Manolo Santana (12442 locuri), Arantxa Sanchez Vicario (2923 locuri), terenul 3 (1772 locuri).

Prima ediție a fost câștigată de Agassi fără să joace, oponentul său din acea finală, Jiri (ca pisica lui Tocilescu) Novak, s-a retras din cauza unei accidentări.

Ca de fiecare dată, ne luăm bilete în ziua cu cele mai bune (🙃) meciuri, iar asta a picat într-o vineri, pe 12, cu toate sferturile la băieţi şi semifinalele la fete.

Din păcate pentru toţi, dar, în special pentru M, căreia îi las locul I în admiraţia pentru el, Federer a ales să nu joace în sezonul de zgură, şi să se pregătească pentru iarbă. Astfel, ne-au mai rămas „doar” Djokovic, Nadal, şi nou-apăruţii Thiem, Coric, Goffin etc.

Nr. 2 mondial (oare cum de s-a întâmplat asta?), Djokovic, urma sa aibă sfertul cu Nishikori, dar, acesta din urma, s-a retras în urma unei accidentări şi am ramas sa îl vedem pe Novak la antrenamente, alături de fratele lui. Antrenamentul s-a ţinut o bucată bună pe ploaie, dar sârbul a avut grijă să nu ne deranjeze asta foarte tare, şi nici pe el, şi a făcut spectacol, cum îi stă în obicei şi în timpul meciurilor oficiale, şi a jucat cu o umbrelă.

Terenurile de antrenament nu sunt acoperite :).

Cam aşa au arătat scorurile meciurilor din acea zi de mai 🙂. Cu menţiunea că primele două meciuri de dublu din listă şi sfertul 4 nu le-am văzut, neavând capacitatea de a fi omniprezente, respectiv, am ales să vedem Goffin-Nadal sau Halep-Sevastova (la fel, nu am văzut cealaltă semifinală feminină).

Sursa, livescore, într-adevăr

Sursa, livescore, într-adevăr 🙃

În tot complexul se vorbeşte foarte multă română, îngrijitorii terenurilor pare că sunt toţi de-ai noştri, iar, la meciul lui Halep, eram câteva zeci de români şi în tribune. Halep va câştiga ediţia din acest an a Mutua Madrid, în finala cu Kristina Mladenovic (7-5, 6-7, 6-2) dar noi nu o vom vedea, fiind ocupate cu mersul pe jos.

Nadal va fi învingătorul de cealaltă parte, în faţa lui Thiem, 7-6, 6-4. Doar la el am văzut tribunele de pe Manolo Santana pline şi, pe lângă spectatorii de rând, au fost (aşa cum speram) şi jucători de-ai Realului:

Sergio Ramos

Îl vom fi văzut din nou pe Feliciano Lopez, la dublu cu Marc Lopez (nu sunt fraţi), care pare că ne urmăreşte, după RG 2012 şi US Open 2014, pentru că noi, în mod sigur, nu îl urmărim (ahaha).

Deşi Jack Sock, luat singur, nu e un personaj foarte simpatic, în dublul cu Kyrgios, australianul l-a molipsit, s-au distrat bine de tot şi au făcut un meci de râs împotriva gemenilor Bryan.

Am intrat în Cutie pe la orele 11 dimineața și o părăseam undeva pe la orele 21, şi nu regretam nimic. 10 h de tenis încontinuu, dar zilele astea sunt unele dintre cele mai bune.

Mutua Madrid se aşază pe ultimul loc în topul turneelor de tenis văzute, şi asta din cauza terenurilor pe care s-a jucat, care, cu excepţia celui mai mare, Manolo Santana, aduceau foarte tare cu Sala Polivalentă. Şi a senzaţiei că te aflai într-o sală de ciment nefinisată, cam cum e Arena Națională. E drept, a plouat toată ziua şi terenurile au fost acoperite, dar de la tv se vedea mai frumos.

Este, de asemenea, un turneu foarte comercial, cu prea multe magazine destinate cumpărăturilor de îmbrăcăminte, încălțăminte, electronice ş.a., dar cu puține locuri pentru spectatori de luat masa. Foarte mulți oameni stăteau efectiv pe jos să mănânce sau să bea ceva. Din acest punct de vedere, complexul urmează filozofia lui Țiriac: 80% pentru oamenii cu bani, 20% pentru restul 😠.

Noi am cumpărat biletele foarte devreme, din august 2016. Dacă vreți să mergeți anul viitor, puteți deja să vă comandați biletele aici.

Prețurile pentru arena principală, ce dă acces și la toate celelalte arene, pleacă de la 17 € şi ajunge la 163 € la finală. Atenție!, sunt 2 sesiuni, una de zi și una de seară.

Nu ne mai ducem, dar încercăm Roma la anul 🙂.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *