Estimated Reading Time: 4 minutes
În 2014, voiam să mergem la CM din Brazilia, dar am ajuns la US Open din New York.
Şi asta pentru că naţionala României nu s-a calificat la mondiale după barajul cu Grecia, şi, cum eram pregătite, măcar moral, pentru un buget mai mare de deplasare, ne-am reorientat tot spre alt continent.
Am făcut-o destul de rapid, iar în februarie am luat și viza, fără vreo emoție reală, deși cam tremuram când am ajuns la ambasadă, iar statul la coada mă făcea să văd US Open-ul ăsta mult prea departe.
Biletele de avion le-am luat prin martie, cu 490 eur (acum sunt destul de des oferte către New York între 400-500 eur), via Washington cu escală în Amsterdam. La întoarcere, am ales o escală mai lungă, să avem timp să pierdem vremea și prin Amsterdam, ceea ce a fost o idee foarte bună :).
În deplasarea noastră spre/din New York am combinat mai multe: Washington, tenis la US Open, teatru pe Broadway (am văzut Fantoma de la Operă, spectacol văzut, mai apoi, la Bucureşti şi Londra) sau baseball pe Yankee Stadium (contra Red Sox, n-am înţeles nimic, don’t ask).
US Open a fost, bineînțeles, una dintre cele mai frumoase zile, dar deja bănuiam, având în vedere cât de mult ne-a plăcut la Roland Garros. Biletele pentru US Open le-am luat la începutul lui iunie (probabil în ziua în care s-au pus în vânzare), însă se mai găseau bilete și în ziua meciurilor. Biletul a fost 100$, de pe ticketmaster, undeva sus de tot, însă s-a văzut foarte bine.
Ultimul Grand Slam al anului, campionatul se joacă pe hard. Turneul datează din 1881, iar din 1987 este al 4-lea Grand Slam al anului. Inițial, s-a jucat pe iarbă, până în 1974, apoi 2 ani de zgură, iar din 1978 se joacă pe hard. Campionatul se ține pe arena actuală, USTA Billie Jean King National Tennis Center din 1978, anterior a trecut prin Newport Casino, Newport, Rhode Island și West Side Tennis Club.
US Open are 4 arene principale: Arthur Ashe Stadium, cu o capacitate de 23,771 locuri, care de anul acesta are și acoperiș retractabil, Louis Armstrong Stadium, 10,200 locuri, noul GrandStand, 8,125 locuri și Court 17, ”The Pit”. După ediția de anul acesta, vechiul GrandStand și Louis Armstrong se vor demola, pentru a face loc unei noi arene, care ar trebui să fie gata în 2018.
La fel ca la RG, am mers în turul 2 și am prins foarte multe meciuri interesante.
Am avut bilete pe arena principală, bilete ce dau de fapt acces pe toate celelalte arene.
I-am văzut pe Federer, Wawrinka, Berdych și Halep la antrenamente, pe Tecău, Mergea, Djokovic, Nishikori, Raonic, Feliciano Lopez, Serena & Venus (inclusiv la dublu împreună), Paire și mulți alții jucând. Am văzut 11 meciuri doar pe primele 3 arene!
Să îi vezi pe Federer și Djokovic împreună la antrenament e ceva magic, explodează toată arena, iar cei doi le mulțumesc spectatorilor prin lovituri superbe. Eu am stat nemișcată și i-am privit fermecată până au terminat, 1,5 ore nu am plecat pe nicio altă arenă.
La finalul meciului dintre Djokovic și Mathieu, am avut parte și de un mic dans din partea sârbului, senzațional omul!
Din seria #știațică, începută cu Wimbledon:
- În 1970, devine primul Grand Slam la care se folosește tie-break-ul; este singurul Grand Slam unde se joacă tie-break în setul decisiv.
- În 1973, devine primul Grand Slam care răsplătește în mod egal campionii de la masculin și feminin, iar primii campioni au fost John Newcombe și Margaret Court.
- Este primul Grand Slam care are și sesiuni de noapte, începând cu 1975.
- Singurul Grand Slam care s-a jucat pe 3 suprafețe: iarbă, zgură și hard.
- Jimmy Connors este singurul campion care a câștigat US Openul pe toate cele 3 suprafețe: iarbă, zgură, hard. Chris Evert este singura campioană de US Open care a câștigat turneul pe 2 suprafețe: zgură și hard.
- Este singurul Grand Slam care nu a avut nicio întrerupere de la înființare.
- Cei mai titrați jucători din istoria turneului, înainte de era Open (1968), sunt Richard Sears, Bill Larned și Bill Tilden, fiecare cu câte 7 titluri, iar Jimmy Conners, Pete Sampras și Roger Federer (5 titluri consecutive) în era Open.
- La fete, cea mai titrata jucătoare din istoria competiției este Molla Mallory, cu 8 titluri înainte de era Open, iar Chris Evert și Serena Williams au cele mai multe titluri în era Open, 6!
- Pete Sampras este cel mai tânăr câștigător de US Open, la doar 19 ani, în 1990!
- Stadionul Louis Armstrong a fost denumit după celebrul muzician de jazz, care locuia în apropiere.
- Cel mai lung meci din istoria US Open a avut loc în 1992, între Stefan Edberg și Michael Chang, 5 ore și 26 minute.