Foro Italico din Roma

Estimated Reading Time: 5 minutes

Internazionali BNL d’Italia din Roma este unul dintre cele mai frumoase turnee de tenis la care am fost.

🎾

Turneul se desfăşoară pe zgură şi este unul dintre cele 3 Masters 1000 de pe această suprafaţă. Are loc la mijlocul lunii mai, între Mutua Madrid şi Open Parc Auvergne-Rhône-Alpes Lyon; se termină cu o săptămână înaintea începerii Roland Garros.

Şi se află de mult pe lista de TO DO, alături de toate celelalte turnee pe zgură şi Grand Slam-uri. De mai multe ori, pentru că aici, la fel ca la Roland Garros, e de revenit.

Iar asta se întâmplă datorită celui mai frumos teren de tenis din complex şi din lume, apropo, Nicola Pietrangeli, numit aşa în onoarea italianului care a câştigat de două ori Roland Garros, în ’59 şi ’60.

Complexul a fost construit în anii ’30 când se numea Foro Mussolini, cu scopul de a obţine organizarea Jocurilor Olimpice din 1940, care au fost în cele din urmă anulate din cauza izbucnirii WW2. Foro Italico a fost gazda JO abia în 1960. Sunt 11 terenuri de tenis în complex, pentru antrenamente şi turnee de tenis. Cel mai mare, construit în 2010, Campo Centrale, are o capacitate de 10.400 locuri, fiind urmat de Arena Pietrangeli şi Next Gen Arena.

Ca de obicei, vrem să vedem cât mai mult tenis, de asta am luat bilete (sesiunea de zi*) pentru vineri, când se joacă sferturile de finală atât la feminin cât şi la masculin, simplu şi dublu. Le-am cumpărat prin decembrie şi ne-au costat 107€, cu tot cu taxe. Există mai multe categorii de bilete, al nostru îţi oferea acces pe toate arenele.

Am văzut, pe cele trei arene principale, 6 meciuri: Nadal-Fognini, Carreno-Cilic, Djokovic-Nishikori, Lopez/Lopez-Carreno/Sousa (da, s-ar părea că Feliciano Lopez ne urmăreşte pe la toate turneele la care am fost, sau poate că e invers?, dar nu ne plângem 🙃), Sharapova-Ostapenko, Babos/Mladenovic-Cîrstea/Ostapenko, meciuri care au durat 9h, atenţie!, asta fiind doar sesiunea de zi.

*Pentru că Simona a jucat în sesiunea de seara, am luat bilete și aici, direct din complex. Prețul biletelor variază de la o casă la alta și crește pe măsură ce se apropie ziua meciurilor sau în funcție de ce meciuri sunt. De exemplu, la prima casă ne-au cerut 150€ pe bilet, la următoarea 110€ (impresia noastră a fost că îți făceau prețul pe loc), iar când le-am luat pe cele de zi erau undeva pe la 60€. În sesiunea de seară au fost două sferturi, pe Campo Centrale, Halep-Garcia şi Goffin-Zverev, şi se facuse deja a doua zi.

[Cu norocul nostru proverbial de-acum la vreme bună, am reuşit să ne bronzăm destul de bine la tenis, de asta insistăm să vă duceţi pregătiţi cu crema cu protecţie solară, ochelari de soare, şapcă, haine albe (dap, ca la psd) şi subţiri. Da, şi să beţi multă apă, şi fără grăsimi sau ţigări şi cu acordul părinţilor. Astfel, veţi rezista o zi întreagă în bătaia soarelui şi tenisul va fi singurul care va conta.]

În cadrul complexului sunt câteva magazine din care poți lua de mâncare, în special sandwich-uri, pizza, burgeri, patiserie. Costă în jur de 3-6€, iar o apă 1.5€, decent zicem noi.

Aici e linkul de unde puteți lua bilete pentru la anul.

Nadal a câştigat de 8 ori turneul de la Roma, inclusiv în acest an împotriva lui Zverev (6-1, 1-6, 6-3), iar, la feminin, s-a impus Svitolina în faţa lui Halep (6-0, 6-4).

În 1952, în cadrul complexului, pentru JO din 1960, a fost construit şi un stadion de fotbal, Stadio Olimpico, cu o capacitate de 82.656 locuri, pe care joacă SS Lazio şi AS Roma. A fost inaugurat cu un meci între Italia şi Ungaria.

Ca la Berlin, nu ne-am propus neapărat să vedem un meci de fotbal, am fost la Roma în primul rând pentru tenis, dar, după ce ne-am stabilit ziua de tenis, am căutat şi alte activităţi la care am putea lua parte (am vizitat şi muzee, pentru că, la fel ca la Bucureşti, a fost Noaptea Muzeelor), iar meciul dintre SS Lazio şi Inter, din ultima etapă a campionatului, a fost următorul nostru obiectiv.

Bilete s-au putut cumpăra abia cu 2 săptămâni înainte de meci, şi au costat, la peluză, 30€. Atenție, pentru a intra la meci trebuie să aveți buletinele la voi și să corespundă cu numele de pe bilet. Se verifică destul de serios, noi am scos buletinele de 2 ori, pentru că, bineînțeles, am greșit intrarea și a trebuit să ocolim tot stadionul. Frumos stadion :).

Miza meciului a fost locul 4 în campionat, respectiv calificarea în UCL în sezonul 2018-2019. Lazio avea 3 puncte în faţa Interului, iar pe parcursul meciului a condus cu 1-0 şi 2-1, doar că, în final a pierdut 2-3.

Şi, tot ca la Berlin, ne-am întrebat când vreodată vom (mai) avea şi noi în tribune o astfel de atmosferă, pun băieții ăștia atâta pasiune în cântat de-ți vine să te transformi în #fanLaziodemic. Lângă noi, un copilaș de vreo 8-10 ani a fost imposibil de consolat, însă nu am stat să-i povestim cum e să fii prin liga a 4-a, că apoi aveam și noi nevoie de ceva consolări.

Ajungi la Foro Italico cu metroul până la Ottaviano, apoi cu autobuzul vreo 7 stații și înca 10 minute de mers pe jos sau cu taxi-ul, aproximativ 10€.

În Roma, dincolo de obiectivele despre care ştim cu toţii, trebuie neapărat văzut cartierul Trastevere, unde se poate mânca în galerii de artă.

Am stabilit deja mai sus că ne mai ducem, pentru a treia, respectiv a șasea oară. Să vă duceţi şi voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *