M-am operat de miopie cu laser prin tehnica PRK

Pe 28 feb. 2017 m-am operat de miopie şi astigmatism (v. glosar) la clinica Ama Optimex, prin tehnica PRK.

Pentru că înainte de operaţie nu am găsit pe net decât o singură poveste despre experienţa avută cu PRK, a lui Dobrovolschi (mai apoi am găsit-o şi pe Koko), o să vă împărtăşesc cum a fost pentru mine, ceva mai detaliat.

miopie

Dacă nu vreţi să citiţi toată istoria mea cu miopia şi lentilele de contact, scroll down.

Am observat că am nevoie de ochelari prin clasa a 12-a, tot pe atunci mi-am făcut şi ochelari. Nu i-am suportat niciodată şi, ori de câte ori s-a putut, nu i-am purtat. Am fost mereu mult prea self-conscious. Cred că singura mea poză cu ei e de pe stadion, când mai voiam să văd meciurile. Apoi, am descoperit lentilele de contact, una dintre cele mai bune invenţii ever şi viaţa mea s-a schimbat :)).

De la început, am ales lentilele lunare pe care trebuia să le scot în fiecare seară şi să le pun în suportul lor pentru ca la sfârşitul lunii să le arunc. Mereu le-am luat de pe lentilecontact.ro. Şi, spre uimirea mea, costurile cu ele nu au depăşit niciodată 250-300 lei pe an, timp de 10 ani. E foarte posibil să fi avut şi noroc, le-am pus imediat şi nu le-am mai simţit toată ziua. Nici nu am făcut vreodată vreo infecţie de la ele, de la faptul că îmi băgam în fiecare zi degetele în ochi. Mă rog, eu mă spăl pe mâini. Nu mi-au căzut niciodată din ochi, nu le-am pierdut, am uitat de ele o singură noapte în 10 ani.

lentile contact

Evident, cândva, lucrurile astea s-au schimbat de mi-am dorit să scap de ele, să nu mai am nimic în ochi, deşi, din nou, nu m-au deranjat cu adevărat niciodată. Poate seara târziu când eram obosită începeam să le simt, poate pentru că trebuia să premeditez noaptea pe care nu o petreceam acasă să nu uit suportul în care trebuie ele să stea când eu dorm (să doarmă şi ele). Plus că, dacă mă mai trezeam noaptea, la Australian Open, spre ex., trebuia să mi le pun pentru că nu vedeam nimic fără.

Nu o sa îi înţeleg niciodată pe cei care, dacă n-au nicio problemă, aleg totuşi ochelarii în locul lentilelor. E amuzant când se aburesc sau când nu poţi face sport, baie etc. din cauza lor?

Ideea cu operaţia datează de anul trecut, venită la o discuţie de genul: dai atâţia bani pe călătorii (e o exagerare aici), n-ai bani şi de operaţia asta? Mă rog, n-am, dar am zis că mă descurc.

Fiţi atenţi!, aici începe operaţia.

Am ajuns, aşadar, de-a lungul anilor, la o miopie de aproape -4 la ambii ochii, cu mici diferenţe între ei, plus astigmatism de care am aflat la ultimele consultaţii, pentru că n-am purtat niciodată lentile pentru aşa ceva şi am văzut.

Ca la orice altă operaţie, trebuie să te gândeşti din timp care ar fi cea mai bună perioadă să o faci, cum ţi-ar perturba activităţile dacă o faci vara/iarna/altcândva. Şi, ţinând cont de faptul că, după operaţia asta cu laser, nu ai voie în apă, pe nisip, prin praf (lucruri de bun simţ, de altfel) vreo 2 luni, vara nu mi se pare un anotimp bun pentru ea. Apoi, soarele puternic te va afecta o perioadă, sunt foarte recomandaţi ochelarii de soare, deci ia în calcul şi asta. La mine nu prea s-a nimerit, pentru că primăvara, ce surpriză!, cu tot soarele ei, a venit fix pe 1 martie.

Fiind purtătoare de lentile de contact, trebuia să renunţ la ele cu 7-10 zile înainte de operaţie, să aibă timp corneea să se refacă. Mi-am luat reţeta de ochelari de la Medicover şi mi-am cumparat cei mai ieftini ochelari posibili, 70 lei, pentru o săptămână, practic, timp în care, din nou, n-am înţeles de ce oamenii aleg în continuare ochelarii.

ochelari

Altfel, pregătirea dinainte nu presupune mare lucru, cu 2 zile înainte de operaţie trebuie să iei un efervescent/zi pentru imunitate şi sa îţi pui picături cu antibiotic, lucruri de care vei fi informat de multe ori de personalul de la clinică.

Pentru că aveam totuşi dioptriile un pic cam mari, -4, plus astigmatism, care, adunate dădeau ceva pe la -6, cea mai bună operaţie pentru mine, I was told, era cea prin tehnica SMILE (cred şi eu, cui nu îi plac zâmbetele?), care costă 7500lei/ochi. Doctorul mi-a zis chiar că poate ar fi bine să mai aştept până la anul, să strâng banii ăştia, şi să o fac pe aia. Ahahaha, v-am zis că ne-am luat bilet de avion la Copenhaga pentru returul din toamnă cu Danemarca? Aşa că am dat cu semnătura că îmi asum o mică regresie de dioptrie, regresie posibilă în toate operaţiile, probabil.

copenhaga

Copenhaga

Măsurătorile pentru grosimea corneei, determinarea tensiunii intraoculare, examen de câmp vizual etc. le-am făcut cu o zi înainte de operaţie. Au durat cam 2h, cu toată perioada de aşteptare, când m-au măsurat cu 4-5 aparate.

La operaţie trebuie să vii însoţit de cineva, care va avea de aşteptat după tine maxim o oră. Nu de alta, dar, dacă eşti sensibil, ceea ce nu e cazul la mine, poţi leşina sau ceva (glumă).

O oră pentru că, deşi operaţia în sine nu durează mai mult de 1.5min/ochi, serios, m-a pus să număr în gând, trebuie să te pregătească înainte pentru ea, cu halat şi papuci şi picături anestezice. Ah, n-am zis, anestezia e locală, în ochi, deloc deranjantă. O să vezi tot ce ţi se întâmplă. M-a operat dl. dr. Andrei Filip, cu care am ţinut legătura înainte şi după operaţie pe mail şi care mi-a explicat în ce constă ea. Nu aveam niciun stres în legătura cu ea, ştiam că nu doare, că nu e niciun risc (nu poţi orbi în urma ei), tot e foarte standardizat, asta ca să citez (informaţiile toate există pe net, thank God for it!). Mai jos e filmul cu operaţia, pe care eu am văzut-o în amănunt şi n-a fost chiar aşa horror. După operaţie, mi-a pus lentile de protecţie în ochi, pe care le-am purtat zi şi noapte şi le-am scos după o săptămână.

Stresul pe care îl aveam era pentru după operaţie, trăiam cu impresia că 1-2 zile vor fi mai nasoale, deci doar a matter of time, şi era bine dacă în zilele alea reuşeam să dorm cât mai mult. Doar că te doare ochiul, simţi că s-a lucrat acolo imediat după ce trece anestezia, şi nu e foarte plăcut. Evident, nu e ceva insuportabil, poţi lua algocalmin/nurofen pentru asta. Şi e starea din prima zi, cel puţin, în care nu îţi poti deschide ochii, când orice sursă de lumină te doare, şi trebuie să îţi deschidă cineva ochii pentru picături. A fost frustrant, deşi ştiam la ce sa mă aştept. E prima dată în viaţa mea când am luat somnifere. Abia a treia zi, în care eu credeam că deja începe să fie mai bine, m-am panicat un pic, că nu mai trecea fobia la lumină şi nu reuşeam să văd vreun meci. Dar sunt un om stoic, n-am plâns, ahahah. Lentilele pe care le aveam în continuare în ochi mă deranjau puţin, dar pentru ele aveam picături.

În primele 3-4 zile nu vei putea face mai nimic, îţi vei plânge de milă în pat, cu pătura peste cap şi eventual cu o mască pe ochi, să fie cât mai întuneric. Deci fii răbdător şi pregăteşte-te din timp.

O idee ar fi să îţi descarci nişte audio-book-uri, pentru că de citit nu se pune problema în primele 2 săptămâni (abia asta m-a durut rău). Muzica te va ajuta şi acum. Eu am avut norocul că, pe 1 martie, digi 24 a făcut 5 ani şi au ţinut-o toată ziua în ştiri pe care nu le-au repetat la fiecare fix, au avut peste 300 de ştiri unice. Apoi, am ascultat Steaua-Dinamo (nu ştiu de ce) şi un meci de tenis. Am mâncat, atenţie!, există pericolul de îngrăşare.

Deşi e interzis sportul o perioadă, eu aş completa că e interzis cel de contact şi cel la care ţi-ar ieşi ochii din cap, la propriu, aşa că poţi face ceva aerobic.

Ar trebui să eviţi să îţi intre apă în ochi, ai nişte serveţele pentru asta cu care să te speli, aşa că le-am găsit utilizare ochelarilor pentru înot pentru când m-am spălat pe cap. Există şi varianta să te spele cineva, dacă există.

3-4 zile ţine, aşadar, disconfortul, să nu credeţi altceva, ca să ştiţi pentru ce să vă pregătiţi.

Vederea e ok-ish abia după 2 săptămâni, până atunci va fi totul neclar, dublu, dar te descurci. Lumina puternică te va mai afecta o perioadă, poartă ochelari de soare.

Am ieşit din casă în a 4-a zi, noaptea, ca hoţii.

Costurile pentru operaţie:

 • Ochelari – 70 lei
 • Măsurători – 750 lei
 • Operaţia propriu-zisă 2500 lei/ochi – 5000 lei
 • Anti-inflamatoare, antibiotice, picături – aprox. 120 lei
 • Cel puţin, 2 drumuri cu taxiul (pentru controlul de a doua zi) – 40 lei; la 7 zile urmeaza un al doilea control, când se scot lentilele

Nu există reducere pentru nicio bucată din suma asta, operaţia fiind considerată un moft.

prk lasek

Glosar via dexonline

MIOPÍE,miopii, s. f. Tulburare a vederii caracterizată prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la distanță; miopism. ♦ Fig. Incapacitate de a vedea lucrurile în toată complexitatea lor. [Pr.: mi-o-] – Din fr. myopie.

ASTIGMATÍSM s. n. Aberație a unui sistem optic, care formează o imagine întinsă pentru un obiect. ♦ Defect al lentilelor sau al corneei și cristalinului ochiului omenesc, care constă într-o abatere de la forma sferică, ele având razele de curbură diferite în două plane perpendiculare, ceea ce duce la deformarea imaginilor. – Din fr. astigmatisme.

CORNÉE,cornee, s. f. Partea anterioară a membranei externe a ochiului, transparentă, de natură epiteliană, nevascularizată, puternic inervată; (pop.) albul ochiului. [Pr.: -ne-e] – Din fr. cornée.

Va exista şi un update.

Iată şi update-ul no. 1 – la 2 luni după operaţie:

În cazul meu, evoluţia după operaţie nu a fost în ritmul obişnuit, lucru care, aparent, se mai întâmplă, dar suntem maxim 1% (hehe). Asta înseamnă că vederea nu şi-a revenit la normal pentru ambii ochi în acelaşi timp. Când ochiul drept era la 100%, cel stâng a văzut în ceaţă şi dublu, deşi ochiul drept a avut dioptriile mai mari de operat. Într-adevăr, compensa ochiul drept, dar era destul de deranjant. Ştiind că nu rezolv nimic cu panica şi grijile (vezi mai sus unde zic ce stoică sunt eu), niciodată nu am făcut-o, l-am contactat pe doctorul care m-a operat care m-a programat imediat la o consultaţie în urma căreia mi-a prescris alte picături, ceva mai durereoase, dar care urmau să mă aducă în punctul în care mă aflu azi, la aproape 100% şi la ochiul stâng.

Întotdeauna partea stângă a corpului meu a fost mai lentă.

Update no. 2 – la 6 luni de la operaţie (how time flies):

Toate bune, vederea e la 100% la ambii ochi. Foarte rar îmi amintesc că am purtat cândva lentile.

Mi s-a zis să revin în septembrie 2018, care pare foarte îndepărtat, la fel şi următorul update.

Va urma.

Sursă poze: Ama Optimex şi Pinterest

3 thoughts on “M-am operat de miopie cu laser prin tehnica PRK

 1. Mona

  Bună! Mă bucur mult că ți-am citit experiența! Mă ajută mult în situația în care mă aflu(am 18 ani, miopie de la 10 și -5 la ambii ochi), pentru că va urma să mă operez și eu cu laser. Apreciez tot ce ai scris și mai ales nota ludică și simpatică pe care ai dat-o întâmplărilor. Și apropo de ochelari… îi consider ca pe un accesoriu și nici nu m-au deranjat niciodată…adică baie,sport, no problemo, din fericire nu i-am spart niciodată:)) so this is why i like them. Baftă în continuare, kisses.

  Reply
  1. admin Post author

   Hei, mă bucur si eu că ai citit-o, ăsta era şi scopul articolului.
   Când te operezi şi prin ce procedură?
   Sănătate!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *