M-am operat de miopie cu laser prin tehnica PRK

Estimated Reading Time: 10 minutes

Pe 28 februarie 2017, m-am operat de miopie şi astigmatism (v. glosar) la clinica Ama Optimex, prin tehnica PRK.

Pentru că înainte de operaţie nu am găsit pe net decât o singură poveste despre experienţa avută cu PRK, a lui Dobrovolschi (mai apoi am găsit-o şi pe Koko), o să vă împărtăşesc cum a fost pentru mine, ceva mai detaliat.

miopie

Dacă nu vreţi să citiţi toată istoria mea cu miopia şi lentilele de contact, scroll down.

Am observat că am nevoie de ochelari prin clasa a 12-a, tot pe atunci mi-am făcut şi ochelari. Nu i-am suportat niciodată şi, ori de câte ori s-a putut, nu i-am purtat. Am fost mereu mult prea self-conscious. Cred că singura mea poză cu ei e de pe stadion, când mai voiam să văd meciurile. Apoi, am descoperit lentilele de contact, una dintre cele mai bune invenţii ever şi viaţa mea s-a schimbat :)).

De la început, am ales lentilele lunare pe care trebuia să le scot în fiecare seară şi să le pun în suportul lor pentru ca la sfârşitul lunii să le arunc. Mereu le-am luat de pe lentilecontact.ro. Şi, spre uimirea mea, costurile cu ele nu au depăşit niciodată 250-300 lei pe an, timp de 10 ani. E foarte posibil să fi avut şi noroc, le-am pus imediat şi nu le-am mai simţit toată ziua. Nici nu am făcut vreodată vreo infecţie de la ele, de la faptul că îmi băgam în fiecare zi degetele în ochi. Mă rog, eu mă spăl pe mâini. Nu mi-au căzut niciodată din ochi, nu le-am pierdut, am uitat de ele o singură noapte în 10 ani.

lentile contact

Evident, cândva, lucrurile astea s-au schimbat de mi-am dorit să scap de ele, să nu mai am nimic în ochi, deşi, din nou, nu m-au deranjat cu adevărat niciodată. Poate seara târziu când eram obosită începeam să le simt, poate pentru că trebuia să premeditez noaptea pe care nu o petreceam acasă să nu uit suportul în care trebuie ele să stea când eu dorm (să doarmă şi ele). Plus că, dacă mă mai trezeam noaptea, la Australian Open, spre ex., trebuia să mi le pun pentru că nu vedeam nimic fără.

Nu o sa îi înţeleg niciodată pe cei care, dacă n-au nicio problemă, aleg totuşi ochelarii în locul lentilelor. E amuzant când se aburesc sau când nu poţi face sport, baie etc. din cauza lor?

Ideea cu operaţia datează de anul trecut, venită la o discuţie de genul: dai atâţia bani pe călătorii (e o exagerare aici), n-ai bani şi de operaţia asta? Mă rog, n-am, dar am zis că mă descurc.

Fiţi atenţi!, aici începe operaţia.

Am ajuns, aşadar, de-a lungul anilor, la o miopie de aproape -4 la ambii ochii, cu mici diferenţe între ei, plus astigmatism de care am aflat la ultimele consultaţii, pentru că n-am purtat niciodată lentile pentru aşa ceva şi am văzut.

Ca la orice altă operaţie, trebuie să te gândeşti din timp care ar fi cea mai bună perioadă să o faci, cum ţi-ar perturba activităţile dacă o faci vara/iarna/altcândva. Şi, ţinând cont de faptul că, după operaţia asta cu laser, nu ai voie în apă, pe nisip, prin praf (lucruri de bun simţ, de altfel) vreo 2 luni, vara nu mi se pare un anotimp bun pentru ea. Apoi, soarele puternic te va afecta o perioadă, sunt foarte recomandaţi ochelarii de soare, deci ia în calcul şi asta. La mine nu prea s-a nimerit, pentru că primăvara, ce surpriză!, cu tot soarele ei, a venit fix pe 1 martie.

Fiind purtătoare de lentile de contact, trebuia să renunţ la ele cu 7-10 zile înainte de operaţie, să aibă timp corneea să se refacă. Mi-am luat reţeta de ochelari de la Medicover şi mi-am cumparat cei mai ieftini ochelari posibili, 70 lei, pentru o săptămână, practic, timp în care, din nou, n-am înţeles de ce oamenii aleg în continuare ochelarii.

ochelari

Altfel, pregătirea dinainte nu presupune mare lucru, cu 2 zile înainte de operaţie trebuie să iei un efervescent/zi pentru imunitate şi sa îţi pui picături cu antibiotic, lucruri de care vei fi informat de multe ori de personalul de la clinică.

Pentru că aveam totuşi dioptriile un pic cam mari, -4, plus astigmatism, care, adunate dădeau ceva pe la -6, cea mai bună operaţie pentru mine, I was told, era cea prin tehnica SMILE (cred şi eu, cui nu îi plac zâmbetele?), care costă 7500lei/ochi. Doctorul mi-a zis chiar că poate ar fi bine să mai aştept până la anul, să strâng banii ăştia, şi să o fac pe aia. Ahahaha, v-am zis că ne-am luat bilet de avion la Copenhaga pentru returul din toamnă cu Danemarca? Aşa că am dat cu semnătura că îmi asum o mică regresie de dioptrie, regresie posibilă în toate operaţiile, probabil.

copenhaga

Copenhaga

Măsurătorile pentru grosimea corneei, determinarea tensiunii intraoculare, examen de câmp vizual etc. le-am făcut cu o zi înainte de operaţie. Au durat cam 2h, cu toată perioada de aşteptare, când m-au măsurat cu 4-5 aparate.

La operaţie trebuie să vii însoţit de cineva, care va avea de aşteptat după tine maxim o oră. Nu de alta, dar, dacă eşti sensibil, ceea ce nu e cazul la mine, poţi leşina sau ceva (glumă).

O oră pentru că, deşi operaţia în sine nu durează mai mult de 1.5min/ochi, serios, m-a pus să număr în gând, trebuie să te pregătească înainte pentru ea, cu halat şi papuci şi picături anestezice. Ah, n-am zis, anestezia e locală, în ochi, deloc deranjantă. O să vezi tot ce ţi se întâmplă. M-a operat dl. dr. Andrei Filip, cu care am ţinut legătura înainte şi după operaţie pe mail şi care mi-a explicat în ce constă ea. Nu aveam niciun stres în legătura cu ea, ştiam că nu doare, că nu e niciun risc (nu poţi orbi în urma ei), tot e foarte standardizat, asta ca să citez (informaţiile toate există pe net, thank God for it!). Mai jos e filmul cu operaţia, pe care eu am văzut-o în amănunt şi n-a fost chiar aşa horror. După operaţie, mi-a pus lentile de protecţie în ochi, pe care le-am purtat zi şi noapte şi le-am scos după o săptămână.

Stresul pe care îl aveam era pentru după operaţie, trăiam cu impresia că 1-2 zile vor fi mai nasoale, deci doar a matter of time, şi era bine dacă în zilele alea reuşeam să dorm cât mai mult. Doar că te doare ochiul, simţi că s-a lucrat acolo imediat după ce trece anestezia, şi nu e foarte plăcut. Evident, nu e ceva insuportabil, poţi lua algocalmin/nurofen pentru asta. Şi e starea din prima zi, cel puţin, în care nu îţi poti deschide ochii, când orice sursă de lumină te doare, şi trebuie să îţi deschidă cineva ochii pentru picături. A fost frustrant, deşi ştiam la ce sa mă aştept. E prima dată în viaţa mea când am luat somnifere. Abia a treia zi, în care eu credeam că deja începe să fie mai bine, m-am panicat un pic, că nu mai trecea fobia la lumină şi nu reuşeam să văd vreun meci. Dar sunt un om stoic, n-am plâns, ahahah. Lentilele pe care le aveam în continuare în ochi mă deranjau puţin, dar pentru ele aveam picături.

În primele 3-4 zile nu vei putea face mai nimic, îţi vei plânge de milă în pat, cu pătura peste cap şi eventual cu o mască pe ochi, să fie cât mai întuneric. Deci fii răbdător şi pregăteşte-te din timp.

O idee ar fi să îţi descarci nişte audio-book-uri, pentru că de citit nu se pune problema în primele 2 săptămâni (abia asta m-a durut rău). Muzica te va ajuta şi acum.

Deşi e interzis sportul o perioadă, eu aş completa că e interzis cel de contact şi cel la care ţi-ar ieşi ochii din cap, la propriu, aşa că poţi face ceva aerobic.

Ar trebui să eviţi să îţi intre apă în ochi, ai nişte serveţele pentru asta cu care să te speli, aşa că le-am găsit utilizare ochelarilor pentru înot pentru când m-am spălat pe cap. Există şi varianta să te spele cineva, dacă există.

3-4 zile ţine, aşadar, disconfortul, să nu credeţi altceva, ca să ştiţi pentru ce să vă pregătiţi.

Vederea e ok-ish abia după 2 săptămâni, până atunci va fi totul neclar, dublu, dar te descurci. Lumina puternică te va mai afecta o perioadă, poartă ochelari de soare.

Am ieşit din casă în a 4-a zi, noaptea, ca hoţii.

Costurile pentru operaţie:

 • Ochelari – 70 lei
 • Măsurători – 750 lei
 • Operaţia propriu-zisă 2500 lei/ochi – 5000 lei
 • Anti-inflamatoare, antibiotice, picături – aprox. 120 lei

Nu există reducere pentru nicio bucată din suma asta, operaţia fiind considerată un moft.

prk lasek

Glosar via dexonline

MIOPÍE,miopii, s. f. Tulburare a vederii caracterizată prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la distanță; miopism. ♦ Fig. Incapacitate de a vedea lucrurile în toată complexitatea lor. [Pr.: mi-o-] – Din fr. myopie.

ASTIGMATÍSM s. n. Aberație a unui sistem optic, care formează o imagine întinsă pentru un obiect. ♦ Defect al lentilelor sau al corneei și cristalinului ochiului omenesc, care constă într-o abatere de la forma sferică, ele având razele de curbură diferite în două plane perpendiculare, ceea ce duce la deformarea imaginilor. – Din fr. astigmatisme.

CORNÉE,cornee, s. f. Partea anterioară a membranei externe a ochiului, transparentă, de natură epiteliană, nevascularizată, puternic inervată; (pop.) albul ochiului. [Pr.: -ne-e] – Din fr. cornée.

Va exista şi un update.

Iată şi update-ul no. 1 – la 2 luni după operaţie:

În cazul meu, evoluţia după operaţie nu a fost în ritmul obişnuit, lucru care, aparent, se mai întâmplă, dar suntem maxim 1% (hehe). Asta înseamnă că vederea nu şi-a revenit la normal pentru ambii ochi în acelaşi timp.

Când ochiul drept era la 100%, cel stâng a văzut în ceaţă şi dublu, deşi ochiul drept a avut dioptriile mai mari de operat. Într-adevăr, compensa ochiul drept, dar era destul de deranjant. Ştiind că nu rezolv nimic cu panica şi grijile (vezi mai sus unde zic ce stoică sunt eu), niciodată nu am făcut-o, l-am contactat pe doctorul care m-a operat care m-a programat imediat la o consultaţie în urma căreia mi-a prescris alte picături, ceva mai durereoase, dar care urmau să mă aducă în punctul în care mă aflu azi, la aproape 100% şi la ochiul stâng.

Întotdeauna partea stângă a corpului meu a fost mai lentă.

Update no. 2 – la 6 luni de la operaţie (how time flies):

Toate bune, vederea e la 100% la ambii ochi. Foarte rar îmi amintesc că am purtat cândva lentile.

Mi s-a zis să revin în septembrie 2018, care pare foarte îndepărtat, la fel şi următorul update.

Va urma.

Sursă poze: Ama Optimex şi Pinterest

68 thoughts on “M-am operat de miopie cu laser prin tehnica PRK

 1. Mona

  Bună! Mă bucur mult că ți-am citit experiența! Mă ajută mult în situația în care mă aflu(am 18 ani, miopie de la 10 și -5 la ambii ochi), pentru că va urma să mă operez și eu cu laser. Apreciez tot ce ai scris și mai ales nota ludică și simpatică pe care ai dat-o întâmplărilor. Și apropo de ochelari… îi consider ca pe un accesoriu și nici nu m-au deranjat niciodată…adică baie,sport, no problemo, din fericire nu i-am spart niciodată:)) so this is why i like them. Baftă în continuare, kisses.

  Reply
  1. Raluca Post author

   Hei, mă bucur si eu că ai citit-o, ăsta era şi scopul articolului.
   Când te operezi şi prin ce procedură?
   Sănătate!

   Reply
    1. Anda

     Va doresc din suflet sa nu mai creasca, insa eu am 25 si creste incontinuu..si cunosc sia lte cazuri, deci, din pacate, asta cu 20 de ani e un mit.

     Reply
 2. Andreea

  Buna! Am dat peste acest articol intr-un moment nefericit al existentei mele și recunosc ca mi-a fost redata speranța in timpul lecturii. In data de 15. 02.2018 am urmat intervenția pentru corecția miopiei prin tehnica PRK, la o clinica din Timișoara, fiind de loc de aici. M-am regăsit in cele descrise de tine – intervenția in sine, cele 3-4 zile de după și cele care au urmat pana azi – 27.02.2018. Joi se împlinesc, așadar, 2 săptămâni de la intervenție. Ceea ce ma intriga este faptul ca văd diferit: cu ochiul stâng, la nici 2 săptămâni de la intervenție, văd bine, însă vederea ochiului drept lasă de dorit (văd neclar, ușor dublat). Evident, vederea clară a ochiului stâng compensează nereușită celui drept, însă, asa cum ai spus și tu, acest lucru este deranjant, neplăcut, demotivant…. Vineri sunt programată la d-na doctor, însă nu aveam prea multe așteptări – Ma gândeam … ce îmi poate spune… din păcate faci parte din categoria “excepției de la regula” a “ celor mai puțin norocoși” și trebuie sa te obișnuiești cu asta. Parcurgând experiența ta m-am liniștit un pic. Sa înțeleg ca exista șanse reale sa ma recuperez, fără sa fie nevoie de o alta intervenție, doar cu răbdare și tratamentul potrivit? Îmi poți spune, te rog mult, ce picături ți-au fost prescrise (cele “mai dureroase”)? Sa înțeleg ca acelea te-au ajutat? După câta vreme ai reușit sa vezi egal cu ambii ochi? Oare a trecut mult prea puțin timp de la intervenție (aproape 2 săptămâni); dar de ce ochiul stâng și-a revenit totuși? … Aștept cu nerăbdare răspunsurile tale și iti mulțumesc nespus!

  Reply
  1. Raluca Post author

   Buna, Andreea,
   Sfatul meu e sa astepti consultatia de vineri si abia apoi, daca va fi cazul, sa iti faci griji, pentru ca, din ce mai citisem eu inainte, 2 saptamani intr-adevar e o perioada scurta dupa operatie sa iti revii complet.
   Dupa cum stii, niciun meci nu seamana cu altul :), la fel si experientele noastre legate de operatie, dar hai sa iti zic cum a fost la mine, ceea ce nu inseamna ca e la fel si la tine.
   Am vazut bine cu ambii ochi abia dupa 2 luni (exact, 2 luni), pentru ca nu reuseam sa ii dam de cap situatiei. Desi toate aparatele cu care m-a testat doctorul aratau ca operatia a reusit, ochiul meu era foarte uscat si vederea foarte proasta. A trebuit sa ma duc de vreo 2-3 ori la controale. Pana cand mi-a recomandat picaturile astea care inteapa mai tare, Edenorm, care cred ca mi-au stabilizat vederea. Desi, dupa ce am terminat tratamentul cu ele, m-am intors la Maxidex (probabil ce iti pui si tu acum) si au revenit problemele. Concluzia fiind, abia dupa 2 luni, ca nu toleram Maxidex-ul, aceste picaturi imi provocau diferentele de vedere.
   Deci daca aparatele vor arata si la tine ca operatia a reusit (ceea ce probabil e cazul), ai rabdare, o sa iti revii, trebuie doar sa vezi ce ti se potriveste.
   Revino cu vesti (bune) dupa controlul de vineri, te rog.
   Sanatate!

   Reply
   1. MARIANA

    si eu sunt in aceeasi situatie operatie cu Prk ,au trecut 2 saptamani si vad in ceata .Parca mi e teama , desi medicul a zis clar ca operatia a fost reusita . Multumesc. Dupa ce perioada ai vazut clar?

    Reply
  2. Nicola

   Bună ziua, Andreea!
   Sunt interesata la ce doctor din Timișoara te-ai operat la ochi?
   Sunt din zona și sunt interesata în aceasta vara de operație.

   Reply
  3. Nicola

   Bună ziua, Andreea!
   Sunt interesata de operație de miopie in această vară.
   Poți să îmi scrii la ce clinică din Timișoara și la ce doctor te-ai operat?
   Sunt în zonă și nu aș vrea să merg departe, în alt loc.

   Reply
 3. Andreea

  Buna, Raluca! Mulțumesc tare mult pentru răspunsul tău atât de prompt; îl așteptam cu mare interes și curiozitate. Iti împărtășesc ideea potrivit căreia “nu exista boala, ci pacient”, evident fiecare avem ritmul propriu de vindecare și recuperare. Recunosc ca ieri am picat, rău de tot, in “butoiul cu melancolie”, poate și pentru ca, răbdarea îmi cam joaca feste (ciudat, dar de fel, sunt un om răbdător). De luni ma voi întoarce la servici și evident îmi doream ca totul sa fie perfect pana atunci. Înțeleg, totuși, ca e nevoie de mai mult timp. Intr-adevăr, in prezent folosesc Maxidex; la ochiul stâng funcționează bine…. curios?!?… Aștept cu nemărginit interes consultația de vineri, dar recunosc ca, mai mult decât atât, aștept sa văd clar cu ambii ochi. Sper sa pot reveni cu vesti bune cât de curând. Numai bine!!!

  Reply
  1. Molocea

   Buna, Andreea! Observ ca au trecut 6 luni de la operatie si eram curioasa daca acum vezi bine cu ambii ochi. Si eu sunt operata si la fel ca si in cazul vostru…unul dintre ei este incetosat. Multumesc anticipat pentru raspuns.

   Reply
   1. Raluca Post author

    Bună, am scris mai sus ce picături foloseam care, aparent, nu îmi făceau bine, şi ce mi-am pus mai apoi. Deci nu ştiu exact dacă am văzut bine pentru că nu am mai folosit Maxidex sau pentru că mi-am pus Edenorm. Doctorul ce zice?

    Reply
 4. Claudia

  Buna. Am descoperit putin cam tarziu acest articol( la5 zile de la operatie) cu aceasta tehnica prk. Acum sunt in a 5 a zi si mi-e oarecum bine. Primele zile ai fost mai dificile. Credeam ca e mai putin dureroasa dar m-am inselat:))). Oricum, nu regret decizia de a ma opera. Astept sa vad ce imi zice Doamna Doctor la 7 zile de la operatie.

  Reply
  1. Raluca Post author

   Buna,
   Da, perioada de după operaţie e mai grea, bine că nu e foarte lungă. Ce dioptrii aveai? Şi unde te-ai operat?
   Hope all goes well!
   Sănătate!

   Reply
  1. Raluca Post author

   Buna, Adina,

   Nu îţi pot zice eu când vei avea voie să conduci. Asta depinde de ce îţi va zice doctorul şi de capacitatea de recuperare a organismului tău.
   Sper că a mers totul bine.
   Sănătate!

   Reply
 5. Kari

  Salut, m ar interesa si pe mine dupa cat timp ai voie sa faci sport? Eu sunt sportiva, si as fi curioasa cam cat timp dureaza procedura de recuperare. Merci

  Reply
 6. David

  Am citit toate comentariile si va multumesc pt experientele impartasite, inca ma gandesc daca o sa ma operez si eu, am in jur de -3 la ambii ochi si port lentile de 12 ani, poate chiar mai mult, nici nu mai stiu 🙂 la ce clinica v-ati operat? Multumesc

  Reply
  1. Raluca Post author

   Bună, David,

   Clinica la care m-am operat e scrisă chiar în primul paragraf al acestui articol – e vorba de Ama Optimex.
   Keep me posted cu hotărârea ta şi cum s-a desfăşurat operaţia.
   Sănătate!

   Reply
 7. Alina

  Buna ziua, am citit si eu cu mare interes comentariile voastre raspunsurile si postarea Ralucai. Peste doua zile am si eu operatia Prk, miopie -5,25 mi e f frica vreau credeam ca e mai usor dar mi e f frica de zilele de dupa. Am o fetita de 10 luni ,mi e frica sa nu reusesc sa ma ocup de ea. Suntem plecati e doar sotul Care ma poate ajuta ,nici nu stiu Ce sa fac

  Reply
  1. Raluca Post author

   Bună, Alina,

   Nu e de speriat perioada de recuperare, care diferă oricum de la pacient la pacient. În cazul meu, după cum spuneam, primele 2-3 zile au fost mai rele, dar puteam face lucruri pe lângă. Sigur vei putea avea grijă de cea mică, ea fiind o motivaţie în plus.
   Vino aici după să ne povesteşti cum a fost operaţia pentru tine.
   Sănătate!

   Reply
   1. Alina

    Buna Raluca , sunt ultima care scriam ca trebuie sa ma operez si ca mi e f frica .Operatia am avut o pe data de 5 septembrie , Trans Prk ,a durat putin ,30 secunde pt fiecare ochi ,mi au dat sa beau doua Panodil si o pastiluta de somn ,stiam ca nu voi simti nimic ochii fiind anesteziati. A aplicat acea lentila de protectie si gata. Eram pregatita in modul meu ,cu ceea ce citisem inainte si urmarind multe vloguri pe youtube la persoane ce au avut operatia , deci M asteptam cum scria in acele foi sa stau acolo jum de ora sa se uite cineva dar dinainte de operatie mi au zis ca pot pleca imediat acasa . am primit un program cu picaturile Ce trebuie sa le pun si cu programarile pt controalele ulterioare . Ajunsa acasa ma asteptam la dureri cum toata lumea zice ,mai ales ca am primit si niste pastile pt acest lucru ,dar nu am avut nici o durere , absolut nimic . Primul control a fost la o saptamana , unde cum stiam eu ,asteptam sa mi scoata acele lentile ,dar nu ,dupa un control scurt si o citere a literelor,cu Fiecare ochi,unde nu am vazut nimic ,mi a zis ca pe data de 26 vor fi scoase si vederea se va ameliora pe zi Ce trece.Am zis ca nu am avut dureri doar au lacrimat fff tare ochii 2 zile si vedeam f vag ,si mi a zis ca durerile apar la 2 saptamani,Adica cam zilele astea ,ceea Ce pt mine nu prea are sens dar asteptam . Pt mine operatia a fost total diferit de cum asteptam si de cum am auzit la toate persoanele ,nu ma deranjeaza nici lumina vederea nu e f Clara ,obosesc ochii daca ma concentrez la ceva ,dar vad o diferenta ,ochelarii vechi mi se par f tari daca ii apropii deci ceva ar fi dar total diferit ,o fi “ trans”ul ala Ce face diferenta nu stiu sa va zic.Recomand tututor celor ce o pot face ! Scuzati postarea lunga ,numai bine !

    Reply
 8. Clau

  Buna!

  Poti reveni cu un nou update?
  Cum te simti?
  Cum vezi? E totul clar?
  As vrea sa imi fac si eu aceasta operatie cu laser.. si inca nu sunt hotarata 😦 imi e super frica.

  Reply
  1. Gabriela

   Buna Clau, chiar astazi am avut ultimul control , pot sa zic ca dioptriile sunt 0 si 0 ? Ce as putea sa mai zic? Sunt super multumita , regret ca nu am facut operatia mai devreme . Eu nu am avut dureri de nici un fel si nici altfel de simptom gen ochi uscati ititati nimic . Iti recomand ,cu toata inima daca poti sa o faci ! Astept vesti !

   Reply
 9. Eugen

  Buna!
  in 8 noiembrie m-am operat la ochi in Ungaria in Debrecen. am o luna de la operatie si inca mai am tulburari de vedere,ca si picaturi folosesc FLUCON .
  Si eu ca si toti care ati facut operatia am avut dureri in primele 3-4 zile ,In 18 Decembrie ma duc la consultatie.
  revin cu date.

  Reply
  1. Raluca Post author

   Bună, Eugen,

   E normal să mai ai tulburări de vedere o perioadă după operaţie, dar nu va mai dura mult până să vezi perfect.
   Aşteptăm noutăţile.
   Sănătate!

   Reply
 10. Gabriela

  Buna seara, am citit povestile voastre si ma bucur pentru reusita voastra. Eu am baietel de 10 ani care are deja -4,5 si stiu ca vor mai creste, ceea ce ma ingrijoreaza foarte tare. Pana la 20 de ani mai e mult timp…. Pentru dioptrii mai mari, stiti ce solutii ar exista? Daca dioptriile vor creste in ritmul asta, va avea sigur peste -10.

  Reply
  1. Raluca Post author

   Bună ziua, Gabriela,
   Astăzi, nu cred că varianta operaţiei există pentru dioptrii atât de mari, dar, cum bine ziceţi şi dvs., mai e mult timp până va face 20 ani, iar în aceşti 10 ani ştiinţa, şi în domeniul ăsta, va avansa foarte mult.
   Oricum, în mod normal, la un moment dat, creşterea dioptriilor se va opri, nu e obligatoriu ca ele să crească în acelaşi ritm ca până acum.
   *Aici nu suntem specialişti, cel mai bine ar fi de întrebat medicii. *
   Sănătate multă!

   Reply
 11. Maria

  Buna , am citit povestea ta cu mare interes ! Sunt in faza de informare , as vrea anul acesta sa ma operez , am dioptrie -3 la ambii ochi , oprita in evolutie de 1 an si jumatate .
  Ce ma sperie cel mai tare ( nu durere , nu recuperare ) … faptul ca vezi ce se intampla !! Mi-e pur si simplu groaza ! Din ce am citit pe site-ul clinicii , nu ai voie sa misti ochii ( ploapele sunt fixate , dar ochii…. ) …. Nu-ti vine sa muti privirea cand vezi ca se apropie ceva de ochiul tau ??? Cum este senzatia asta ?
  Sper sa am curaj …. O alta varianta este metoda Smile , in timpul careia nu vezi nimic , dar este foarte scumpa ….

  Reply
  1. Raluca Post author

   Bună, Maria,
   Cred că asta e o grijă pe care va trebui să o laşi în seama medicilor care te vor opera, reacţiile de care zici fiind unele care ţin de reflex, deci nu prea poţi controla treaba asta, cu care, sunt sigură, ei se întâlnesc destul de des.
   În plus, operaţia durează foarte puţin, astfel încât nu prea vei avea timp să te gândeşti la ce se întâmplă acolo.
   Poate revii după operaţie cu povestea ta.
   Sănătate multă!

   Reply
 12. Elena

  Buna!
  Si eu sufar de miopie (-2.5 la ambii ochi). Am vazut comentariile voastre si sunt interesata daca mai poti da de permis dupa aceasta operatie. Nu pot si nici nu imi place sa port ochelari. Am o teama legata de aceasta operatie.
  Astept cu interes raspunsurile voastre.

  Sanatate multa!

  Reply
  1. Raluca Post author

   Bună, Elena,

   Bineînţeles că vei putea da de permis, vederea ta după fiind (aproape) perfectă.
   Dar asta nu se va întâmpla chiar a doua zi după operaţie, va trebui să aştepţi cam 2-4 săptămâni pentru a da de permis sau pentru orice activitate care îţi solicită ochii.

   Baftă la examen şi recuperare uşoară după operaţie care, din nou, nu e de speriat!

   Reply
 13. Adi

  Buna. M-am operat și eu prin metoda PRK de 3 săptămâni , ca și la tine ochiul stâng mi-a revenit 100% iar cu ochiul drept văd in ceată, dublu. Ce îmi recomanzi ? Sa mai astept , își v-a reveni sau să iau legătura cu dn doctor ?

  Reply
  1. Raluca Post author

   Bună, Adi,
   Cel mai bine ar fi să iei legătura cu doctorul care te-a operat, el ştie cel mai bine ce va trebui să faci în continuare.
   Sănătate!

   Reply
  2. Adrian

   Salut, sunt in aceiasi situatie, la 3 sapt dupa operatie ochiul stang vede neclar si parca putin in ceata….tu ai rezolvato intr-un final? Esti bine acum?

   Reply
 14. Dobra

  Buna.si eu as dori sa ma operez.am dioptrii de -5 ambii ochi si varsta de 26ani.am o programare fct la dnul doctor Tataru la Clinica Alcor.insa am si o boala autoimuna.si folosesc medicamente imunosupresoare.oare va exista vreo problema in acest sens?stii ceva?multumesc anticipat!!

  Reply
  1. Raluca Post author

   Nu am idee dacă va exista vreo problemă, doar doctorul îţi va putea spune asta.

   Multă sănătate!

   Reply
 15. Alex

  Buna! Sunt și eu miop am 19 ani, din 2018 Septembrie port ochelari, dar doar la condus.. adică la nevoie. Înainte când am luat ochelarii aveam -0,50 ambii, acum după 8 luni am fost la control și am -0,75 dreptul și -1 stângul.

  Ai idee când stagnează și dacă la dioptriile mele se recomanda operația? După operatie dioptriile ajung la 0 sigur?

  Nu am teama de aceasta operatie doresc sa o fac sa văd ca un om normal și mai bine sa văd la distanta și sa am probleme la aproape zic eu, mai ales ca lucrez și ca șofer..

  Tot la ama Optimex doresc sa fac, o sa ma duc la un consult la dânșii.

  Reply
  1. Raluca Post author

   Bună,
   Mi se par prea mici dioptriile tale pentru operaţie şi pentru costul ei. Oricum, după operaţie, cred că rămâi cam cu un -0,5. Nu ştiu exact când stagnează, sau dacă stagnează, la mine au crescut până spre 30 ani.
   Lentile de contact ai încercat? Sunt mult mai practice decât ochelarii.
   Dar va trebui să aştepţi consultaţia de la clinică, pentru nişte răspunsuri corecte si complete.
   Sănătate!

   Reply
   1. Flavius

    Salut,
    Am si eu o intrebare, pentru ca sunt in aceeasi situatie ca mai sus : -0.75 si -1.
    Sa inteleg ca, chiar daca faci operatie, tot ramai cu -0.5 ?
    Si pe langa asta, nu prea inteleg la ce se refera lumea cand spune ca ‘stagneaza’ … Ma gandesc ca de fapt, metrica asta se face doar atunci cand port ochelarii – gen, daca dioptriile raman la fel, chiar daca nu port ochelarii, atunci pot sa spun ca stagneaza, corect ? E primul control la ochi, pe care-l fac, btw.
    Daca cresc dioptriile, atunci cand nu port ochelari, inseamna ca o sa creasca si daca fac operatie ?
    Nu stiu daca ai informatiile necesare, dar poate poti sa-mi raspunzi la cateva intrebari de aici :).
    Si inca un lucru, la ce te referi prin faptul ca ‘dioptriile sunt prea mici pentru operatie’ ? Doar d.p.d.v al costului ? Sau implica si alte lucruri ?
    Mersi frumos :).

    Reply
    1. Raluca Post author

     Bună, aş zice că marja de eroare e de -0,5 :), văd că sunt persoane care, după operaţie, au rămas cu 0 dioptrii.
     Dioptriile cresc, în mod normal, până la o anumită vârstă, apoi stagnează, deci dacă îţi faci operaţia prea devreme sau dacă dioptriile cresc constant an de an, ar trebui să aştepţi până observi o stagnare a lor. Evoluţia lor oricum e diferită de la om la om :).

     Cred că dioptriile pe care le ai nu te afectează foarte tare în activităţile zilnice, şi nici nu îţi trebuie ochelari pentru ele (poate, pentru confort, mai degrabă lentile?), deci eu nu mi-aş face operaţia în cazul ăsta, care, pe lângă costuri, care nu sunt de neglijat, presupune şi disconfortul pe care îl ai câteva zile, cel puţin, după intervenţie.
     Şi, da, nu cred că operează cineva dioptrii aşa mici.

     Disclaimer: Ce îţi zic eu aici nu e din cărţi, ci mai mult experienţă personală şi muuult google :), deci o părere avizată, pe care o super recomand, vine doar de la medic.

     Reply
 16. Marian

  Ma scuzați am 58 de ani și cred ca am -17 văd la un metru 2 credeți ca dacă fac o operație mai pot vede mai binișor ! Va mulțumesc mult aștept un răspuns , sincer am neglijat din cauza Dr ca am f acum 7-8 ani și m-au tratat foarte rău verbal și am preferat sa stau așa !

  Reply
  1. Raluca Post author

   Bună ziua,
   Răspunsul îl puteţi afla doar de la un medic, dar sigur se poate face ceva pentru a vă ameliora vederea.
   Încercaţi la clinica unde m-am operat eu, Ama Optimex, au medici foarte buni.
   Sănătate!

   Reply
 17. Eugen

  Update la 7 luni de la operatie si sunt multumit, dioptrii 0 OS si 0 OD
  Ca si picături folosesc Ultra Sistem la nevoie.

  Reply
 18. Goga

  Buna , m-am operat acum o săptămână cu laser prk . Ieri mi-a măsurat dioptria și am 0,87 și 1 de la -3. O să mai scadă ? Sau rămân cu aceste dioptrii

  Reply
  1. Raluca Post author

   Bună,
   Nu stiu să îţi răşpund la întrebarea asta, medicul ar trebuie să ştie mai bine. El ce a zis?
   Pot doar să zic că o săptămână e o perioadă cam scurtă după operaţie pentru a şti exact cum va fi vederea ta. La mine a durat cam 3 luni revenirea completă.
   Sănătate!

   Reply
 19. Elena

  Buna! Am făcut și eu operație PRK, dar sunt destul de panicata… am 2 luni și 2 săptămâni de la operație și îmi este greu sa țin ochii deschiși (clipesc foarte des) și nu pot sa privesc in fata, gen nu mă pot uita fix fără sa clipesc sau sa evit imaginea. La televizor mă uit destul de greu… iar afara mă deranjează lumina soarelui chiar și cu ochelari de soare! 😕😕 a mai pățit cineva așa? Multumesc din suflet!

  Reply
 20. Adrian

  Buna ziua tuturor, am ales si eu sa ma operez pentru a scapa de dioptrii, – 3 la ambii ochi ( astigmatism mixt ) am o saptamana de la operatie, ieri am fost sa scot lentilele. Ochiul drept e destul de bine, nu vad perfect dar vade mai bn ca ochiul stang. La ochiul stang vederea e in ceata si neclara de vreo 4 zile incoace, ieri mia dat si un gel in plus la cele 2 picaturi, gel pt refacerea corneei. Sunt putin speriat in privinta ochiului stang. A mai fost cineva in aceiasi situatie??? Multumesc anticipat

  Reply
  1. Carmen D.

   Been there, do that! Am fost și eu operata de 2 ori ( 2007 și 2008) cu laser, tehnica PRK, avand miopie forte+ astigmatism, dioptrii -10,5 și -11,5. După cele 2 operații, am ajuns undeva la -0,5 și -0,75. Acum, la sfârșitul anului 2020 miopia a regresat, am aprox. -3,5. Trebuie să știți ca nu vă garantează nimeni că miopia nu va regresa, dimpotrivă are toate șansele sa o facă, din cauza dependentei de tehnologie de care suntem dependenți in zilele noastre. Personal, nu regret operația, o și recomand dar pt.dioptrii mari, peste -5.

   Reply
   1. Ioana

    Si eu am avut 0 dupa oeratie si dupa 5 ani brusc am ajuns la -2.5 😦 au fost 5 ani de vis. ma gandesc daca sa o mai
    repet…

    Reply
 21. Murariu

  Bună tuturor!
  Este cineva care s-a operat la Iași? Și dacă da la ce clinică?
  Dintre cei care v-ați operat de câțiva ai există creștere a dioptriilor?
  Vă mulțumesc! Multă sănătate!

  Reply
  1. Carmen D.

   Da, există! Nu garantează nimeni ca miopia nu va reveni! Bineînțeles că depinde de stilul de viață al omului, dar cu dependenta de tehnologie din ziua de azi e greu sa nu revii la miopie. Personal, m-am operat de 2 ori, având miopie forte+astigmatism, dioptrii f.mari in jur de -10,5 și -11.La prima operație, laserul mi-a scos vreo 5-6 dioptrii, iar la a doua, diferența. Dioptriile s-au stabilizat undeva la -0,5 si -0,75. ( ma refer la anul 2008 dupa a doua operație). In 28.11.2020, când scriu acest răspuns, miopia mea a revenit, am undeva la -3,5 ( sferic+ cilindric), având în continuare acel astigmatism de care se pare ca nu am scăpat nici cu 2 operatii. Deci, recomand operația doar pt.dioptrii mari (peste -5)! Nu știu cat au evoluat laserele din ziua de azi sau cât de noi sunt tehnologiile folosite in Romania, dar cei care au astigmatism nu cred ca vor putea scăpa de el, cel puțin așa era la nivelul anilor 2007-2008 când m-am operat eu.Nu stiu cati medici recunosc acest lucru, Eu am avut un astigmatism mic inainte de operații, de -0,5 si -0,75…acum, după 2 operații, astigmatismul e mai mare de -1, restul pana la -3,5 e sferic. A crescut in timp, nu cred sa fie neapărat din cauza operațiilor, poate interveni și vârsta in ecuatie, factorii de mediu, etc. Dar, fiți prudenți și informați-vă înainte…nu orice dioptrii se operează cu posibilitatea de a ajunge la 0!

   Reply
 22. Ioan

  Salut! Varog Sami raspundeti pentruca sunt tare ingrojarat, mam operat acuma de o saptamana, dar dupa o saptamana nu vad bine ,vad cu contur sí dublu, este foarte deranjant, am fost la controlu de o saptamana miau scos lentila sí au spus ca este ok sa am rabdare , de durut numi doare deloc ,dar de vazut foarte rau , am doua feluri de picaturi betaboptal,sí flumotel, inainte de operatie am avut astigmatism mixt cu valori peste 5 acuma nustiu care e situatia ,varog Sami puna cineva daca a patit asemanator , multumesc!.

  Reply
  1. Raluca Post author

   Salut,

   O saptamana e o perioada prea scurta pentru ca vederea sa isi revina la 100% dupa operatie, asa ca sfatul meu, ca si cel al medicului, este sa ai rabdare, si, daca nu va fi totul ok in urmatoarele saptamani, abia atunci trebuie sa te ingrijorezi.
   La mine a durat cam 2 luni tot procesul.

   Pana atunci, rabdare si sanatate!

   Reply
 23. Ioan

  Multumesc pt raspuns ! Sila tine chiar in halul ista a fost? Chiar asa incet se clarifica vederea ? Scuzama ca te insist, dar in cazul meu cum trec zilele nu obszerv nicio schimbare.

  Reply
 24. Elena

  Salut! Am și eu o nedumerire cu privire la recuperarea de după operație :dacă după o săptămână încă nu se restabilește vederea și ai diferențe de dioptriile inițiale, voi cum ați reușit oare sa lucrați în acea perioada? Ma întreb pentru ca eu de exemplu fără ochelari nu vad la calculator și momentan ma informez pentru a lua o decizie dacă sa efectuez operația sau nu. Deci întrebarea mea rămâne ca dacă după o săptămână nu vezi clar, voi ați putut lucra și cum (cu ochelari, lentile adiționale)? Mulțumesc anticipat!

  Reply
  1. Gabriela alina

   Buna Elena
   Eu am avut cateva saptamani dupa operatie niste lentile care au fost scoase ulterior ,Oricum vederea se restabileste cel putin la mine dupa 2-3 zile dupa operatie.sanatate

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *