Prin Franţa, cu maşina închiriată

Estimated Reading Time: 5 minutes

În Franța, a fost prima dată când am închiriat o mașină în străinătate, iar experiența a fost una care să ne facă să ne dorim să mai închiriem.

Avantajele ar fi că nu depindem de niciun orar, plecăm când vrem noi, dormim mai mult (vorba vine, pentru că mai târziu de 8.30 nu ne-am trezit), nu cărăm bagajele în spate, bagaje făcute de fete pentru 13 zile (!), și, în primul rând, vedem mai multe.

Dezavantaje: N/A. (dar poate aţi găsit voi?)

FrantaDupă tragerea la sorţi pentru euro 2016 am stabilit că nu avem ce face atâtea zile în Paris (am jucat la Paris cu Franţa pe 10 iunie şi cu Elveţia pe 15), mai ales că îl mai văzusem o dată, iar zilele cu meciuri erau suficiente pentru a bifa ce am ratat data trecută: cimitirul Montparnasse şi o plimbare mai relaxată pe Champs Elysees, pe care am făcut-o înainte de meciul cu Elveţia (precedenta a fost târziu noaptea, după o zi de stat în soare la Roland Garros). Am avut timp şi de revederea Sacre Couer, dar aici ne mai ducem şi data viitoare ?.
Deci, am ajuns la concluzia că cea mai bună alegere e închirierea unei maşini, rezervarea ei am făcut-o cu câteva luni înainte, cu anulare gratuită. La fel ne-am rezervat şi camerele la hotel, pe Booking.

Principalele condiţiile pentru a închiria şi conduce o maşină sunt: să ai un card de credit şi permis de conducere de cel puţin un an.

Cardul de credit l-am făcut special pentru închirierea maşinii, cu el am mai plătit şi taxele de pe autostrăzi, unde cred că mergea şi cel de debit. Deși se cere card de credit pe numele șoferului, la noi a mers și cu nume diferit. Permis am din noiembrie, deci nu se punea problema să conduc eu. M a condus aprox. 1500 km pe drumurile din Franţa, iar eu nici n-am fost curioasă să văd cum e, pentru că e aşa comod în dreapta, mai ales când conduce ea (m-am scos 🙃).Franta

Ai posibilitatea să alegi de unde vrei să iei maşina (o poţi lăsa şi în alt oraş decât cel din care ai luat-o, pentru o taxă suplimentară). Noi am ales să o luăm şi să o lăsăm la Gare du Nord, în apropierea căreia am avut ambele hoteluri. Formalităţile au durat aprox. 30min, şi asta pentru că era coadă. Am luat-o într-o sâmbătă dimineaţă, pe 11 iunie. A durat mai puţin de 5 minute să o lăsăm, pe 14 iunie seara.

Costurile cu ea au fost:

  • 267 € închirierea pentru 4 zile, cu toate asigurările incluse (preventiv, aşa, iar garanția a fost mai mică din acest motiv). Am rezervat online o maşină în două uşi (un Renault Twingo), cam cea mai ieftină, dar ne-au dat un Citroen Cactus (cea de mai jos), cu 900 km la bord, în 4 uşi, dotată cu gps (care altfel ar fi costat 10€/zi). Mi s-au reţinut pe card 350€ drept garanţie, din care s-au luat, când am returnat-o, cei 267€, restul fiind deblocaţi în câteva zile;Omaha Beach
  • 130 € – benzină pentru cei 1,500 km;
  •   50 € – taxe de autostradă.

Deşi aveam hărţi offline descărcate de pe google maps pe telefoane şi tablete (iată un lucru util de făcut înainte de a pleca în străinătate) şi net, în cazul în care trebuia să deschidem waze-ul (pe care l-am folosit la întoarcere în Paris când am nimerit într-o grevă), a fost mult mai bine cu gps-ul de pe maşină, deşi era în franceză. Aşa am mai învăţat şi noi nişte lucruri (sau ni le-am reamintit), în cea mai mare parte dreapta şi stânga sau cum să ne întoarcem când am greşit drumul, f rar, de altfel 🙂, dar în momentele astea eşti mai atent. Dacă nu vă face şi vouă o surpriză firma de închiriere maşini, Budget în cazul nostru, vă recomandăm să daţi banii ăia în plus pentru GPS.Franta

Altfel, M a fost neaşteptat de relaxată când a văzut maşina, fiind totuşi ceva mai mare decât ce conduce ea în Ro, un VW Golf, pe motorină.

Am avut un singur incident cu maşina, deşi n-a fost vina ei, ci a noastră, când ne-am panicat un pic că vom rămâne fără benzină (deşi ne zicea că mai are pentru 90km) şi am ratat ieşirea spre benzinărie, ocolind vreo 20km.

Ne-a dus din Paris în Rouen via Giverny, Honfleur şi Etretat, în Rennes via Caen, Omaha Beach şi Mont. St. Michel, în Tours via Le Mans şi câteva castele de pe Valea Loirei, în Paris înapoi via alte castele.

Şi deja visez la un road trip pe coasta de vest a Americii 🙂.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *