Berlin alternativ

admin   24 octombrie 2016   Niciun comentariu la Berlin alternativ
Estimated Reading Time: 7 minutes

Pentru că sunt în continuare oferte pentru Bucureşti-Berlin şi retur cu doar 20€ (dacă sunteţi foarte atenţi găsiţi şi la 10€) ne grăbim cu recomandările de acolo, să vă grăbiţi şi voi cu biletul de avion.

Brandenburg Tor Berlin

Orele de zbor sunt perfecte la dus (ajungeţi în Berlin la ora 12.00 sau la 23.25) şi aşa şi aşa la retur (avionul e la 7.05 dimineaţa sau 16.35/18.00). Aici toate informaţiile. Deşi nu ne plângem de obicei, ţinem să subliniem, pentru că poate cineva se aşteaptă ca, la preţul ăsta, condiţiile să fie proaste, ele au fost foarte bune (am subliniat 😀), atât în ceea ce priveşte zborul cât şi personalul Ryanair. În acest preţ e inclus un bagaj de mână (55x40x20cm şi max 10kg) + 1 geantă, suficient pentru un city-break de 3-5 zile chiar şi pentru noi, care încă nu am ajuns să călătorim doar cu o pereche de ghete şi una de pantaloni.

Transportul în Berlin

Transferul de la aeroport în oraş se face cu un tren (S-Bahn, RE sau RB) al cărui bilet costă 3.30€ (zonele ABC), valabil şi la metroul pe care îl luaţi în continuare spre cazare (U-Bahn). Metroul și trenurile merg toată noaptea în weekend-uri, în restul săptamânii sunt înlocuite de autobuze de noapte.

Altfel, un bilet pentru o singură călătorie în aceeaşi direcţie costă 2.7€ (pentru zonele AB, cea în care se află majoritatea obiectivelor turistice) şi e valabil 2h de la validare.

Cu toate astea, noi ne-am înţeles mai bine cu biletul pentru o zi, la 7€, pentru că am mers de cel puţin 4x pe zi cu metroul. La fel, acest bilet de 7€ este valabil şi pentru S-Bahn. Biletul trebuie validat prima dată la urcarea în metrou, fiind apoi valabil până a doua zi la ora 3 a.m.

Biletele trebuie validate pe peron, înainte de urcarea în metrou. Există controlori, i-am văzut de două ori, aşa că nu riscaţi o amendă.

Aceste bilete sunt valabile şi pentru transportul de suprafaţă, dar ni se pare mult mai simplu mersul cu metroul. Mai multe informaţii.

Obiective turistice

Nu vom scrie acum despre obiectivele turistice pe care le găsiţi pe toate site-urile, decât faptul că se află foarte aproape unul de cealalt (faceţi rost de o hartă). Acestea trebuie căutate şi văzute, evident, doar de asta vă duceţi în Berlin.

În schimb, vom recomanda şi aici şi tuturor celor cu care vom vorbi despre oraş, turul alternativ, găsit pe net (trăiască!), la documentarea dinainte. Turul e gratuit, nu e nevoie de programare, doar să fiţi prezenţi la ora respectivă la Starbucksul de la Fernsehturm. Durează în jur de 3.5h. Pe noi ne-au obişnuit cei de la A.R.C.E.N. cu astfel de tururi prin Bucureşti, ceea ce vă recomandăm şi vouă.

Am ales turul din Berlin pentru că nu ne ducea la obiectivele turistice pe care le-am fi văzut şi noi singure (există şi astfel de tururi), el fiind unul alternativ (d’oh!), mai degrabă cu o prezentare a vieţii de stradă, cu graffiti-urile legale şi ilegale, modul în care se fac ele, începuturile muzicii tehno, cluburile underground din perioada războiului rece şi muuulte altele. În cazul în care vor fi mulţi cei care doresc să facă turul, există mai mulţi ghizi, care vor lua fiecare în jur de 20 oameni. Înţeleg că tururile sunt diferite în funcţie de ghizi, pe traseu nu ne-am întâlnit cu celălalt grup, deci şi informaţiile sunt diferite. Noi l-am nimerit pe Jake (cel din poză) care ni s-a părut fenomenal, fiind plin de informaţii şi de pasiune faţă de tot ce se întâmplă prin oraş. V-am zice să staţi on his side când se face împărţirea, but, then again, nu avem cu ce compara.

Hai totuşi să zicem de Führerbunker (click pe link pentru adresa exactă), locul în care a trăit Hitler, dar, mai ales, cel în care a murit, nemarcat în vreun fel special (logic), dar în zona obiectivelor turistice (între Postdam Platz și poarta Brandenburg).

Şi ajungem şi la un subiect preferat de noi (şi de voi, probabil, dacă aţi nimerit la noi pe blog) şi sensibil*, totodată, fotbalul.

Berlinul are o singură echipă în Bundesliga, Hertha, pe locul 3 în momentul ăsta, care joacă pe Olympiastadion.

Nu ne-am dus la Berlin special pentru meci (am fi vizitat stadionul oricum), l-am văzut abia după ce ne luaserăm biletele de avion, aşa că nu ne-am putut abţine. Biletele la meci cu Köln le-am luat direct de pe site-ul echipei, cu 17€, în peluza gazdelor (locul din care vedem cel mai bine absolut totul).

Olympiastadion are o capacitate de 74mii de locuri, iar la acest meci au fost prezenţi 60mii de suporteri (!) de toate vârstele care au cântat absolut tot meciul zeci de cântece (cel puţin cei din peluză), toţi stând în picioare. Bineînţeles că ne dorim să ajungem la un meci al Borussiei, dar ce am văzut la Hertha a fost peste tot ce am văzut până acum în Europa la meciuri, aşa că ne mai ducem. Nu am văzut vreo rivalitate specială cu cei de la Köln, toţi stând la bere şi cârnaţi în faţa stadionului.

Olympiastadion

*Sensibil pentru că noi venim de pe stadion, acolo ne-am cunoscut, acolo ne-am văzut cel mai des, acolo am trăit momente extraordinare din viaţa noastră cu totul, deci ştim ce înseamnă să fii suporter, să cânți pentru echipa ta, să o susţii mereu, lucruri care nu se mai întâmplă de vreo 2 ani şi de care ne e tare dor. Mai că îmi venea să plâng când auzeam cum se cântă, când ştiam că la fel a fost şi la noi.

Un minus: O problemă pe care am remarcat-o la Berlin (zona centrală) este cea a cazării, pe booking se găsesc foarte multe hosteluri la preţuri rezonabile dar cu 3-6 paturi în cameră, hoteluri doar foarte scumpe. E posibil să găsiţi pe airbnb ceva mai convenabil.

Rămâne valabil norocul nostru în ceea ce priveşte ploaia şi vremea rea în deplasările împreună, pentru că, deşi toată săptămâna se anunţau ploi pentru perioada în care am fost noi, averse, furtuni etc., chiar cu o zi înainte, pentru ziua următoare, chiar în aceeaşi zi când ne trezeam şi verificam pe telefoane, n-a fost vorba de aşa ceva decât 2min., cât să nu zicem că ne-am luat umbrelele degeaba. Ba, de câteva ori, a ieşit şi soarele care ne-a încălzit bine, pentru că e totuşi toamnă, deci frig, şi unu-două pulovere sunt binevenite în bagaj.

Cheltuieli/persoană:

Avion 20 eur, cazare 3 nopţi: 100€, transport: 7€/zi= 28€, masă: 30€/zi (fel principal+desert +băutură)=100€, o bere costă aprox. 2,5-4,5€, bilet la meci: 17€, intrări obiective turistice (nu prea ne place să vizităm muzee): 25€, total aproximativ: 300€.

Dovada că am văzut tot ce era de văzut, ceea ce nu înseamnă că nu ne mai ducem în viitorul apropiat:

Și, ca un bonus la deplasarea noastră, am reușit să îl vedem pe Tom Cruise de la 2m distanță, la prezentarea noului său film, Jack Reacher 2, în Postdam Platz, so keep an eye la evenimentele care au loc în perioada în care alegeți să vizitați Berlinul.

Tom Cruise

Tom Cruise

Aşezăm Berlinul lângă Londra, Roma şi Lyon.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *