Hot Milano

admin   2 august 2017   1 comentariu la Hot Milano
Estimated Reading Time: 5 minutes

Hot Milano pentru că, la fel ca în multe locuri din emisfera nordică, e vară. La unii mai călduroasă decât la alţii, iar aceşti unii erau italienii din Milano, pe care l-am vizitat cu ocazia zilei de naştere a Monicăi, care ne-a scos la băut în Italia.

Mă rog, chiar şi cu toată căldura asta, în jur de 30 grade la umbră, plus umiditatea aferentă, care crea un disconfort enorm, nu mi s-a părut o idee foarte rea, dar trebuie să fii conştient de ea. Ia-ţi, neapărat, cremă cu protecţie SPF mare.

Milano

Hot poate şi pentru că vei purta cât mai puţine haine să nu îţi fie foooarte cald. 🙃

Aşa, am zis semi-minusul în introducere, să trecem la +-uri.

Vineri-duminică am fost noi în Italia, pe care am ales-o pentru că:

  1. are unele dintre cele mai accesibile destinaţii, atât în ceea ce priveşte zborul, cât şi cazarea. (toate informaţiile despre cheltuieli se găsesc la sfârşitul articolului);
  2. are unele dintre cele mai frumoase destinaţii, în care te poţi duce de nenumărate ori (cum a făcut M cu Roma) şi nu te mai saturi de ele.

Hai că nu mai ajungeam odată în Milano, să vă zic cât de spectaculoase sunt clădirile de acolo: foarte spectaculoase (gata, am zis, pfiu).

Ori colorate (în galben, mostly 💛), ori pline de vegetaţie, cu balcoanele pline de plante, ori şi şi. În prima zi, cel puţin, când ne obişnuiam cu ele, eram la fiecare pas wow wow wow, uite-o şi pe aia, şi pe aia ş.a.m.d. Trebuie că am stat cel mai mult cu ochii pe sus, dar nu aveai cum altfel. Impresionant. Totul foarte îngrijit şi verde. N-ar fi rău dacă la asta se gândeşte şi Gabriela Firea (insert skeptical emoticon here).

MIlano

(25 km îmi arăta telefonul la sfârşitul primei zile, ceea ce nu recomandăm nimănui, luaţi-o mai uşor, nu trebuie văzut tot oraşul într-o zi [ok, M?]. E drept, nu ne-am dat seama atunci că am mers atât, abia a doua zi, când era prea târziu. Dar am îndurat.)

Palazzo Sola Busca, Villa Nechi Campiglio, Porta Venezia, Porta Nuova, Galleria Vittorio Emanuelle al II-lea Scala Domul, monumentul L.O.V.E., care nu e chiar despre dragoste, via Brera, Castelul Sforza La Triennale di Milano Arco della Pace, Cartierul chinezesc.

Abia în a treia zi vom vedea Bosco Verticale (Vertical Forest), două clădiri construite de arhitectul italian Stefano Boeri într-o zonă aridă, cu clădiri de birouri, unde soarele topea totul în jur. Tocmai de aia şi construcţiile, cu nume sugestiv, de 26, respectiv 18 etaje, care mai aduc un pic de verdeaţă locului. Verdeaţa care, în mod surprinzător, lipsea şi din parcurile prin care am trecut, iarba de acolo fiind, în majoritatea ei, arsă de soare.

Bosco Verticale

Bosco Verticale

În Milano există şi nişte canale în zona denumită Navigli, unde se ajunge pornind de la Dom, trecând de Colonne di San Lorenzo şi de Porta Ticinese, pe Corso di Porta Ticinese.

Canalele au fost construite pe la 1100 pentru a face legătura între oraș, Lacul Maggiore și mai apoi spre Elveția. Deși nu a fost direct implicat în dezvoltarea lor, Leonardo da Vinci a lăsat multe schițe ce au fost adoptate mai târziu de alți ingineri.

Zona canalelor Naviglio Grande şi Naviglio Pavese, conectate la un bazin numit Darsena, este una foarte frumoasă și plină de viață, cu multe terase, numai bune de un prânz sau de petrecut seara.

Pentru că obişnuim să ne documentăm înainte să plecăm undeva (ceea ce sper să faceţi şi voi la noi pe blog 🙂), am căutat sfaturi  legate de restaurante/baruri/cafenele şi am dat, la Mihai Jurca pe blog, de Il Mercato del Duomo unde am mâncat un prânz şi un mic dejun, deci ne-a plăcut. Ziua lui M am sărbătorit-o la 10 Corso Como (găsită pe net înainte), unde, mai ales dacă sunteţi în 2, vă sfătuiesc să mergeţi.

Costuri deplasare Milano:

  • Wizz air, aşadar, 200 lei dus-întors/pers. (cu bagaj mic de cală, în care încap multiple maiouri, trust me), cumpărat din aprilie. Zbor la 6.15 din Bucureşti şi la 20.50 din Milano, deci 3 full days. Am aterizat şi decolat de pe aeroportul Bergamo, aflat la 1h cu autocarul de Gara Centrală din  Milano, care a costat 5€ pe segment.
  • 50€ cazarea 2 nopţi/pers. pe booking, cu mic dejun inclus, rezervat din timp. Cazare la 20 minute de centru;
  • metrou, un drum spre Bosco Verticale, 1.5€; am încercat să îl evităm cât ne-au ţinut picioarele, pentru că majoritatea obiectivelor era foarte aproape unul de celălalt;
  • mâncare: în jur de 15€ prânz/cină; îngheţată, cam 3€ each – din astea e posibil să vreţi să mâncaţi multe, mai ales dacă prindeţi caniculă;
  • pentru intrarea în Dom există mai multe categorii de bilete, verificaţi site-ul înainte, de unde vă puteţi lua bilet, să nu mai trebuie să staţi la coada care poate dura şi 1h;
  • turul stadionului San Siro/Giuseppe Meazza (pe care noi nu l-am făcut) costă 17€, mai multe informaţii pe site;
  • deplasarea la Lacul Como va fi contabilizată în articolul separat.

Costuri totale maxime, aproximative 🙂 (inclusiv Lacul Como), pentru 3 zile, 250€/pers.

Deşi mă îndrăgostesc foarte repede, tot o să vă recomand Milano (şi împrejurimile). Chiar şi a doua oară.

One thought on “Hot Milano

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *